POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

SAD: Decembarski CPI bi trebalo da da Fed-u samopouzdanje da smanji povećanje od 25 bp – ABN Amro

Podaci objavljeni u četvrtak u SAD-u potvrdili su usporavanje inflacije, pri čemu je godišnja stopa CPI pala na 6,5%, što je najniži nivo od oktobra 2021. Bill Diviney, stariji ekonomista u ABN – AMRO ističe da pad inflacije otvara put za 25bp povećanja kamatne stope Federalnih rezervi, umesto povećanja od 50 bps.

Ključni citati:
„Pad je uglavnom izazvan daljim prelaskom sa nižih cena nafte na cene benzina, ali nastavak pada cena polovnih automobila i slaba inflacija medicinskih usluga takođe su bili prepreka. Inflacija skloništa i druge komponente inflacije usluga, za razliku od njih, ostale su povišene, kao što se očekivalo.”

„Inflacija nastavlja da se smanjuje u skladu sa našim osnovnim slučajem, a to bi trebalo da da Fed-u samopouzdanje da dalje spusti povećanje od 25 bp kada se FOMC sledeći sastane početkom februara. U bliskoj budućnosti, očekujemo ponovno usporavanje glavne inflacije zbog pada cena komunalnog gasa – što odražava blagu zimu i pad veleprodajnih cena gasa.

„Što se tiče osnovne inflacije, dok bi godišnja inflacija trebalo da nastavi da opada, možda ćemo videti kratkoročno povećanje rasta cena m/m, pošto je značajno smanjenje poslednjih meseci došlo zbog pada veleprodajnih cena polovnih automobila, što se za sada čini da je stabilizovano.”

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter