POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

SAD dodaju kinesku YMTC i 30 drugih firmi na “neverifikovanu” trgovinsku listu

Sjedinjene Države su u petak dodale najvećeg kineskog proizvođača memorijskih čipova YMTC i 30 drugih kineskih subjekata na listu kompanija koje američki zvaničnici nisu mogli da pregledaju, podižući tenzije sa Pekingom i započevši radni sat od 60 dana koji bi mogao da izazove mnogo strože kazne.

Novi popisi bili su prvi u nizu novih ograničenja objavljenih u petak na izvoz tehnologije u Kinu sa ciljem blokiranja vojnog napretka. Rezbijanje je uključivalo ograničavanje pristupa alatima za proizvodnju čipova za kineske kompanije, uključujući Yantze Memory Technologies Co (YMTC).

Američki senatori iz obe strane pozivaju da se YMTC, kineski brzorastući proizvođač čipova, stavi na trgovinsku crnu listu poznatu kao „lista entiteta“. Kompanija, osnovana 2016, predstavlja “direktnu pretnju” američkim kompanijama za proizvodnju čipova, prema Bajdenskoj administraciji.
YMTC i kineska ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na zahteve za komentar.

YMTC je pod istragom Ministarstva trgovine zbog toga da li je prekršio američku izvoznu kontrolu prodajom čipova kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huawei Technologies Co Ltd sa crne liste.
Njene čipove takođe procenjuje Apple Inc radi uključivanja u neke od svojih iPhone-a u Kina, glavna briga za američke zakonodavce i Bajdenovu administraciju.

Kompanije su dodate na neproverenu listu zato što Sjedinjene Države nisu mogle da završe posete na licu mesta kako bi utvrdile da li im se može verovati da primaju izvoz osetljive tehnologije iz Sjedinjenih Država. Za američke inspekcije kineskih kompanija potrebno je odobrenje kineskog ministarstva trgovine.

Američki izvoznici moraju da sprovedu dodatnu dužnu proveru pre nego što pošalju robu subjektima koji se nalaze na „neverifikovanoj listi“, kao što je 31 dodata u petak, i možda će morati da podnesu zahtev za dodatne dozvole.

Prema novoj politici Bajdenove administracije, ako vlada spreči američke zvaničnike da sprovode provere lokacija u kompanijama koje su stavile na neproverenu listu, Vašington će započeti proces njihovog dodavanja na listu entiteta nakon 60 dana.

Entitetski listing YMTC bi dodatno eskalirao tenzije sa Pekingom i primorao njegove dobavljače u SAD da traže licence koje je teško dobiti od vlade SAD pre nego što im isporuče čak i proizvode sa najnižom tehnologijom.

Nisu sve mere koje su najavljene u petak bile loše vesti za Kinu.
Sjedinjene Države su uklonile jedinicu Wuxi Biologics, proizvođača sastojaka za AstraZeneca vakcinu protiv COVID-19, sa neproverene liste. Rojters je prošlog leta izvestio da su američki zvaničnici uspeli da izvrše inspekciju na lokaciji grada Wuxi, što je odskočna daska za uklanjanje sa liste.

Portparol kompanije Wuxi Biologics rekla je da je kompanija zadovoljna što je Wuxi lokacija uklonjena sa liste, s obzirom na inspekciju u junu. Kompanija se raduje zakazivanju inspekcije svoje podružnice u Šangaju, koja je takođe stavljena na neproverenu listu u februaru, dodala je ona.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter