POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

SAD: februarski CPI nije pokazao mnogo znakova hlađenja

Podaci objavljeni u utorak pokazuju da je američki indeks potrošačkih cena porastao za 0,4% u februaru, kako se očekivalo, dok je godišnja stopa usporila sa 6,4% na 6%. Analitičari kompanije Wells Fargo tvrde da izveštaj nije pokazao mnogo znakova hlađenja potrošačke inflacije i upozoravaju da je bilo samo nekoliko pozitivnih pomaka u podacima.

Glavni CPI se postepeno smanjuje

„Inflacija potrošačkih cena nije pokazala mnogo znakova hlađenja u februarskom CPI. Bilo je samo nekoliko pozitivnih pomaka u podacima. Cene u prodavnici su porasle za samo 0,3%, što je najmanji rast od marta 2021. Cene polovnih automobila su nastavile da se spuštaju i pale su za još 2,8% u mesecu.”

„Cene hrane koja se konzumira van kuće porasle su za 0,6 odsto što je potencijalni znak da inflatorni pritisci koji proizilaze iz zategnutog tržišta rada ostaju na mestu. Na godišnjem nivou, glavna inflacija je nastavila da opada usled sporije inflacije hrane i energije. Glavni CPI je porastao za 6,0% u poslednjih 12 meseci, što je najmanja promena pre godinu dana od septembra 2021.

„Ali pored ovih poboljšanja, osnovna inflacija CPI je ostala ukorenjena na neprijatno visokim nivoima. Sa povećanjem osnovnog CPI za 0,5% u februaru, on raste po godišnjoj stopi od više od 5% bilo da se meri na mesečnoj, 3-mesečnoj ili 12-mesečnoj osnovi.”

„Sa više od nedelju dana do sledećeg sastanka FOMC-a, povećanje stope od 25 baznih poena je i dalje očigledna mogućnost.”

Izvor: FXStreet

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter