POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

SAD: Nema opraštanja studentskih kredita, deficit smanjen za 26 mlrd. USD!

Bela kuća je u petak revidirala svoju projekciju deficita u fiskalnoj 2023. godini za SAD na 1,543 biliona dolara, što je smanjenje od 26 milijardi dolara u odnosu na projekciju iz marta, uglavnom zbog značajnog smanjenja rashoda nakon što je Vrhovni sud odbacio program opraštanja studentskih kredita predsednika Joea Bidena u junu.

Kancelarija za upravljanje i budžet je saopštila da će odluka o studentskim kreditima smanjiti rashode u fiskalnoj 2023. godini za 259 milijardi dolara, delimično poništavajući iznos od 430 milijardi dolara koji je administracija Bidena preuzela kao trošak programa u fiskalnoj 2022. godini.

Međutim, nakon što je Vrhovni sud blokirao program koji je predviđao oproštaj do 20.000 dolara studentskog duga za mnoge zajmoprimce, Biden je najavio izmene programa otplaćivanja studentskih kredita zasnovane na prihodima, kako bi smanjio iznos koji niskoplatni radnici plaćaju za oko 1.000 dolara godišnje i skratio rokove za otplatu kredita.

Zvaničnik administracije je rekao da će ove promene i druge izmene rezultirati dodatnim troškovima od 74 milijarde dolara u 2023. godini, smanjujući ukupne uštede zbog sudske odluke. OMB je naveo da će iste promene dovesti do dodatnih rashoda od 85 milijardi dolara do 2033. godine.

Ažuriranje Pregleda sredine sednice OMB-a procenilo je neto smanjenje rashoda u 2023. godini od 242 milijarde dolara, uključujući uštede na studentskim kreditima, smanjenu nadoknadu za nezaposlenost, povećane troškove za Socijalno osiguranje i Medicare, kao i krediti za čistu energiju.

Procene za ove kredite povezane sa Bidenovim Zakonom o smanjenju inflacije, uključujući kupovinu električnih vozila i investicije u proizvodnju baterija, bile su za 4 milijarde dolara više nego što je prethodno predviđeno za 2023. godinu, i za 120 milijardi dolara više tokom naredne decenije.

Smanjenje rashoda za 2023. godinu je u velikoj meri nadoknađeno neto smanjenjem prihoda od 215 milijardi dolara, uglavnom zbog manjih prihoda do sada i tehničkih revizija na osnovu novih podataka o poreskim prijavama, rekao je budžetski ured.

Promene u ekonomskim prognozama su imale malo uticaja na revizije budžetskih prognoza, povećavajući prihode za samo 4 milijarde dolara u poređenju s prognozama iz marta. Na osnovu podataka do 1. juna, OMB nije menjao svoju prognozu za stvarni rast BDP-a SAD za 2023. godinu od 0,4%, ali je smanjio svoju prognozu rasta za 2024. godinu sa 2,1% na 1,8%.

Međutim, OMB je prognozirao manju nezaposlenost u 2023. godini, 3,8% u poređenju sa 4,3% u martu, dok je za 2024. godinu prognozirana nezaposlenost od 4,4%, što je manje od 4,6% u martu.

Tokom desetogodišnjeg budžetskog razdoblja, OMB je procenio da bi, ukoliko bi se sproveli budžetski predlozi Bidena za fiskalnu 2024. godinu – uključujući značajno povećanje poreza za bogate i korporacije – ukupni deficit bio veći za 107 milijardi dolara nego što je predviđeno u martu. Ali deficit za narednih deset godina bi i dalje bio otprilike 2,6 biliona dolara manji u poređenju sa osnovnom linijom trenutnog zakona OMB-a.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter