POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

SAD zabranjuju prodaju Huawei i ZTE opreme, navodeći rizik za nacionalnu bezbednost

Bajdenova administracija zabranila je odobravanje nove telekomunikacione opreme kineskim kompanijama Huawei Technologies i ZTE jer predstavljaju “neprihvatljiv rizik” za nacionalnu bezbednost SAD.

Američka Federalna komisija za komunikacije saopštila je u petak da je usvojila konačna pravila, koja takođe zabranjuju prodaju ili uvoz opreme kineskih proizvođača opreme za nadzor Dahua Technology Co, kompanije za video nadzor Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd i telekomunikacijske kompanije Hytera Communications Corp Ltd. .

Ovaj potez predstavlja najnoviji udar Vašingtona na kineske tehnološke gigante usred straha da bi Peking mogao da ih iskoristi za špijuniranje Amerikanaca.

„Ova nova pravila su važan deo naših tekućih akcija da zaštitimo američki narod od pretnji nacionalne bezbednosti koje uključuju telekomunikacije“, rekla je predsednica FCC Džesika Rozenvorsel u saopštenju.

Huawei je odbio da komentariše. ZTE, Dahua, Hytera i kineska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Hikvision je u saopštenju naveo da njegovi proizvodi ne ugrožavaju bezbednost SAD.

„Ova odluka FCC neće učiniti ništa da zaštiti nacionalnu bezbednost SAD, ali će učiniti mnogo da bude štetnija i skuplja za mala preduzeća u SAD, lokalne vlasti, školske okruge i pojedinačne potrošače da zaštite sebe, svoje domove, preduzeća i imovine“, rekao je Hikvision, dodajući da će nastaviti da pruža usluge američkim kupcima „u potpunosti u skladu“ sa američkim propisima.

Rozenvorcel je prosleđivao predloženu meru, koja faktički zabranjuje firmama da prodaju novu opremu u Sjedinjenim Državama, preostala tri komesara na konačno odobrenje prošlog meseca.

FCC je u junu 2021. rekao da razmatra zabranu svih dozvola za opremu za sve kompanije na pokrivenoj listi.

To je usledilo nakon što je u martu 2021. godine pet kineskih kompanija označeno na takozvanoj „pokrivenoj listi“ kao pretnje po nacionalnu bezbednost prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita komunikacionih mreža SAD: Huawei, ZTE, Hytera Communications Corp Hikvision i Dahua.

Sva četiri komesara u agenciji, uključujući dva republikanca i dva demokrata, podržala su taj potez u petak.
Agencija je saopštila da ima ovlašćenja da opozove prethodna ovlašćenja, ali je odbila da to učini.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter