POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Salesforce beleži najsporiji kvartalni rast prihoda od 2010.

Salesforce Inc je zabeležio rast kvartalnog prihoda od 11%, što je najsporiji tempo rasta u poslednjih 13 godina, pošto su kompanije smanjile potrošnju na softverske ponude zasnovane na oblaku u nesigurnoj ekonomiji.

Akcije kompanije sa sedištem u San Francisku u Kaliforniji pale su skoro 5% u trgovanju nakon zvona. Do sada su ove godine porasli za više od dve trećine i porasli su na najviši nivo u poslednjih 16 meseci u redovnom trgovanju u sredu.

Rast velikih kompanija u oblaku od Microsoft Corp do Amazon.com Inc ove godine je bio pod pritiskom jer preduzeća preduzimaju mere stezanja kaiša kako bi prebrodili uticaj rastućih kamatnih stopa i potencijalnog ekonomskog usporavanja.

Glavni finansijski direktor Salesforce-a Ejmi Viver rekla je da se kompanija suočava sa kontinuiranim makroekonomskim pritiscima u Sjedinjenim Državama i da je potražnja finansijskih usluga i tehnoloških kompanija usporila u kvartalu.

Kapitalni izdaci su takođe skočili za skoro 36% na 243 miliona dolara pošto je kompanija investirala u alate povezane sa veštačkom inteligencijom za pokretanje svojih softverskih proizvoda.

Prihod za Salesforce bio je 8,25 milijardi dolara za kvartal završen 30. aprila, dok su analitičari očekivali 8,18 milijardi dolara, prema Refinitiv IBES-u.

Analitičar RBC-a Riši Džalurija pripisao je pad u produženom trgovanju akcijama njenom porastu ove godine i smanjenom prihodu kompanije u odnosu na njen istorijski učinak.

Kompanija se suočava sa oštrom konkurencijom od strane dobavljača nasleđa sa dubokim džepom kao što je Oracle na prepunom tržištu računarstva u oblaku.

Takođe je bila stalna meta investitora aktivista kao što su ValueAct, Inclusive Capital i Starboard Value, koji su svi odvojeno insistirali na boljoj kontroli troškova i poboljšanju efikasnosti.

Salesforce očekuje prihod između 8,51 i 8,53 milijarde dolara za tekući kvartal, što predstavlja rast od oko 10% u odnosu na prošlu godinu. Analitičari su očekivali prihod od 8,49 milijardi dolara.

Na prilagođenoj osnovi, Salesforce je zaradio 1,69 dolara po akciji, u poređenju sa procenama od 1,61 dolara po akciji.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter