POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Sam Altman vraćen na poziciju izvršnog direktora OpenAI-a nakon burnog smenjivanja

OpenAI, tvorac ChatGPT-a, postigao je dogovor da Sam Altman ponovo preuzme funkciju izvršnog direktora samo nekoliko dana nakon što je smenjen, čime se okončala frenetična diskusija o budućnosti ove startap kompanije koja je u središtu procvata veštačke inteligencije.

Kompanija se takođe saglasila da reorganizuje odbor direktora koji ga je smenio. OpenAI je imenovao Breta Taylora, bivšeg ko-izvršnog direktora kompanije Salesforce, za predsednika i takođe imenovao Larija Samersa, bivšeg ministra finansija SAD-a, u odbor.

Altman je rekao u objavi na X, “Radujem se povratku u OpenAI.”

Nakon što je Altman smenjen u petak, originalni odbor nije dao mnogo objašnjenja osim nedostatka iskrenosti i potrebe da brani misiju OpenAI-a da razvije veštačku inteligenciju koja koristi čovečanstvu.

Dogovor o povratku Altmana označava potencijalno novo razdoblje za ovu neprofitnu startap kompaniju koja se dugo borila sa zabrinutostima zaposlenih u vezi opasnosti veštačke inteligencije i njenog potencijala za komercijalizaciju.

Reorganizacija u utorak čini se da favorizuje Altmana i finansijskog podržavaoca Microsoft, koji globalno uvodi OpenAI-jevu tehnologiju korisnicima u poslovanju.

U saopštenju na X, izvršni direktor Microsofta Satya Nadela pozdravio je promene. “Verujemo da je ovo prvi neophodan korak ka stabilnijem, dobro informisanom i efikasnom upravljanju,” rekao je.

CEO Quora Adam D’Angelo ostaje na novom “početnom odboru”, kako ga naziva OpenAI. Nije odmah bilo jasno da li će preostali direktori koji nemaju udeo u OpenAI zadržati svoja mesta ili će investitori u njegovu profitabilnu entitetu – poput 49% vlasnika Microsofta – dobiti svoje prve pozicije.

Ranije je Reuters izvestio da neki investitori istražuju pravne mere nakon događaja tokom nedelje koji su ugrozili budućnost OpenAI-a, koji se nedavno procenjuje na preko 80 milijardi dolara.

Portparoli startapa nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Suzana Striter, šefica sektora novca i tržišta u Hargreaves Lansdown, rekla je da je put OpenAI-a sada jasan nakon nedavne i mutne turbulencije. “Altmanovi stavovi o vođenju kompanije dominiraće budućim smerom, posebno imajući u vidu da će biti nadgledan od strane novog odbora”, rekla je.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter