POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

SAP će restrukturirati 8.000 radnih mesta u pravcu razvoja veštačke inteligencije

Nemačka softverska firma SAP SE predstavila je u utorak program restrukturiranja vredan 2 milijarde evra (2,2 milijarde dolara) za 2024. godinu koji će uticati na 8.000 radnih mesta, dok nastoji da se bolje fokusira na rast u oblastima poslovanja vođenog veštačkom inteligencijom (AI).

SAP je izjavio da očekuje da će generativna veštačka inteligencija fundamentalno promeniti njegov posao i obećao je da će investirati više od 1 milijarde dolara podržavajući startape sa tehnologijom vođenom AI putem svoje investicione firme Sapphire Ventures.

Izvršni direktor Christian Klein rekao je da će program omogućiti SAP-u da nastavi razvoj inovacija, istovremeno poboljšavajući efikasnost poslovnih procesa. Program restrukturiranja će se sprovoditi pretežno putem programa dobrovoljnog odlaska i internih mera prekvalifikacije, saopštila je kompanija, dodajući da očekuje da će izaći iz 2024. godine sa brojem zaposlenih “sličnim trenutnom nivou”.

Tehnološke kompanije, uključujući globalne gigante kao što su Google i Microsoft, sprovele su talas otpuštanja u poslednjim mesecima kako bi preusmerile svoj fokus na softvere veštačke inteligencije i automatizaciju kako bi olakšale radne zadatke.

SAP ima više od 105.000 zaposlenih, prema podacima sajta kompanije.

Troškovi restrukturiranja odraziće se uglavnom u prvoj polovini 2024. godine, a program se očekuje da će imati manji uticaj u 2024. godini, ali će doprineti sa 500 miliona evra operativnom dobiti u 2025. godini zbog poboljšanja efikasnosti, navodi se u saopštenju kompanije.

Akcije SAP-a su bile u plusu 1,6% u predmarket trgovanju na berzi Lang & Schwarz u sredu.

JAKA PROGNOZA

Proizvođač poslovnih softvera, odvojeno u utorak, prognozirao je dvocifreni rast prihoda od ključnog poslovanja u oblaku i ukupne operativne dobiti za tekuću godinu nakon što su se očekivanja za 2023. godinu ispunila ili ih čak i premašila.

Prihodi od oblaka trebalo bi da porastu 24%-27% u 2024. godini, rekao je SAP, nakon što su u 2023. godini zabeležili rast od 23%, uzimajući u obzir efekte kursnih razlika, na 13,66 milijardi evra, u skladu sa konsenzusom.

Operativna dobit porasla je valutno prilagođenih 13% prošle godine, na 8,7 milijardi evra, što je iznad predviđanja analitičara koje je kompanija angažovala, a koji su očekivali rast od 9%. Za 2024. godinu, SAP očekuje da ta cifra poraste između 17% i 21%.

“Održali smo svoje obećanje i ostvarili dvocifreni rast nefinansijske operativne dobiti uprkos nepovoljnom makro okruženju”, rekao je direktor za finansije SAP-a Dominik Assam, koji namerava dalje povećati profitabilnost u tekućoj godini.

Kompanija je odvojeno u utorak prilagodila svoju srednjeročnu prognozu kako bi uzela u obzir promene u praksi računovodstva, smanjujući cilj operativne dobiti za 2025. godinu na 10 milijardi evra sa oko 11,5 milijardi evra koliko je prethodno bilo predviđeno.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter