POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Satoshi Nak-AI-moto: kreator Bitcoina je postao AI chatbot

Satoši Nakamoto je možda nestao pre više od 12 godina, ali dvojica ljubitelja veštačke inteligencije nastoje da ožive mogućnost ćaskanja sa čuvenim kreatorom Bitkoina.

Dana 31. maja, koorganizator Bitcoin FilmFest-a Pjer Korbin i ko-programer Hugo Ferer objavili su „Talk2Satoshi“, AI chatbot koji ima za cilj da odgovori na pitanja o Bitcoin-u i ekonomiji kao da dolaze iz Nakamota.

Model je, u suštini, OpenAI-jev ChatGPT obučen na ograničenom skupu podataka, uključujući Nakamotoove javne e-poruke i postove na forumu. Takođe crpi iz drugih izvora, uključujući knjigu Sajfedeana Amousa The Bitcoin Standard, Jeff Bootha knjigu “The Price of Tomorrow” i Corbinov film “The Great Reset and the Rise of Bitcoin”, sa još izvora na putu.

Tokom testiranja, chatbot generiše odgovore koji su obično nesigurni u budućnost fiat valuta i pun nade u vezi sa bitkoinom, iako može da pruži konfliktne odgovore u zavisnosti od toga kako se to zatraži.

Na primer, kada se postavi varijacija pitanja „Kakva je budućnost Bitcoin-a?“ proizveo je odvojene odgovore u kojima se navodi da je i „obećavajuće“ i „neizvesno“.

Model nije obučen za novije bitkoin razvoje, kao što su protokol Ordinals ili BRC-20 tokeni i često generiše odgovor koji kaže da ne može dati mišljenje o takvim temama. U zavisnosti od pitanja, međutim, može da generiše kontradiktorne odgovore na rednim brojevima i BRC-20 tokenima.

1a9f9058 c8ef 456a a8b3 9faf318e195e
Čini se da je chatbot kritičan prema Bitcoin Cash-u (BCH) i drugim Bitcoin viljuškama uopšte, rekavši da je bilo „teško alternativnim lancima da dobiju zamah.“ Izvor: Talk2Satoshi

Na postavljena pitanja u vezi sa ordinalima, u jednom odgovoru je rečeno da bitkoin „nije zamišljen da bude platforma za skladištenje ili prenošenje slika ili drugih vrsta podataka“, dok je drugi odgovor nazvao Ordinals „fascinantnom i kreativnom primenom kriptografije“.

Prema Corbinu, cilj bota je da pokaže da se alati AI potencijalno mogu koristiti u obrazovanju.

Model može da generiše kompetentne odgovore na pitanja o Bitcoin-u, kao što su kako funkcioniše i kako se kopa, i može objasniti aspekte mreže kao što su satoši.

Slično stvarnoj osobi, bot koji emulira Nakamoto i dalje je stidljiv da otkrije svoj pravi identitet i obično odgovara:

„Moje pravo ime nije važno. Ono što je važno je decentralizacija moći koju Bitcoin predstavlja i potencijal koji ima da revolucioniše finansijske sisteme.”

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter