PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Saudijski nenaftni privatni sektor porastao u maju, rast od januara solidan

Nenaftni javni sektor Saudijske Arabije nastavio je snažan rast u maju, gde je zabeležio svoj dvadeset prvi uzastopni mesec proširenja, pošto je potražnja izdržala rastuće cene proizvodnje.

PMI indeks (indeks kupovne moći) Kraljevine Saudijske Arabije za kompletnu ekonomiju bio je stabilan na 55,7 u maju, konstantan kao u aprilu, što je bilo njegovo najniže očitavanje od januara a ispod proseka serije od 56.8.

Pod indeks proizvodnje, koji meri preduzetničku aktivnost, blago je pao na 59, 3 sa 59, 7 u aprilu, što je bio i najsporiji tempo rasta od januara.

Kontinuirana snaga domaće nenaftne ekonomije osnažila je kompanije da izdrže veće cene troškova , a najnovije informacije o PMI-ju ukazuju na još jedno solidno povećanje trgovinskih troškova zbog većih cena goriva, materijala i transporta.
Izgleda da potražnja kupaca dobro reaguje na povećanje troškova do sada, uz još jedno značajno povećanje novih porudžbina zabeleženih u maju, što je rezultiralo snažnim proširenjem preduzetničke aktivnosti.

Međutim, ovo bi moglo da počne da se menja kako svetska inflacija raste i cene troškova rastu, pošto svetski lanci snadbevanja ostaju pod pritiskom karantina u Kini, a samim tim i rata Rusije i Ukrajine.

Međutim, rast zaposlenosti je pao ali ostao na teritoriji rasta, gde je bio svakog meseca od aprila 2021.

Kako su lanci snadbevanja i dalje napeti, kao i zbog blokada u Kini, a samim tim i rata između Rusije i Ukrajine, izgledi za buduće aktivnosti ostali su izrazito slabi, sa manjim brojem ljudi koji misle da će očekivanje da kurs ovakve proizvodnje ostane do maja 2023. godine.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter