POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Sem Bankman-Frid se izjasnio da nije kriv u slučaju FTX prevare

Sem Bankman-Frid izjasnio se u utorak da nije kriv po krivičnim optužbama da je prevario investitore u svojoj sada bankrotiranoj berzi kriptovaluta FTX i izazvao milijarde dolara gubitaka, u onome što su tužioci nazvali “epskom” prevarom.

On se izjasnio o krivici na saveznom sudu na Menhetnu gde se suočava sa osam krivičnih tačaka, uključujući prevaru i zaveru za pranje novca. Ovaj 30-godišnji “kripto mag” je optužen da je pljačkao depozite klijenata FTX-a da bi podržao svoj hedž fond Alameda Research, kupio nekretnine i donirao milione dolara političkim partijama.

„Sredstva klijenata su takođe korišćena i oprana kroz političke donacije, dobrotvorne donacije i razne poduhvatne investicije“, rekla je Danielle Sassoon, federalni tužilac na saslušanju.

Sassoon je sugerisao da vlada ima veliki izvor dokaza protiv Bankman-Frida, rekavši da će tužioci odbrani predati stotine hiljada dokumenata u narednim nedeljama.

Američki okružni sudija Luis Kaplan u utorak je odredio datum suđenja za 2. oktobar, za koje je Sassoon rekao da bi moglo da traje četiri nedelje.

Vlada je već obezbedila potvrdno izjašnjavanje o krivici od dvojice bivših najviših saradnika Bankman-Frida – bivše izvršne direktorke Alamede Kerolajn Elison i bivšeg šefa tehnologije FTX-a Gerija Vanga – koji sarađuju sa tužiocima i mogli bi da svedoče na suđenju.

Obrijani Bankman-Frid je nosio plavo odelo, belu košulju i isprekidanu plavu kravatu i nosio je ranac u zgradi suda – daleko od šortsova i majica koje su mu bile omiljena odeća kada je vodio FTX sa Bahama.

Bankman-Frid nije razgovarao sa sudijom tokom saslušanja, već je privatno razgovarao sa svojim advokatima. On se rukovao sa jednim od tužilaca pre suđenja. Kada se završilo, prišao je nekolicini skicera u sudnici i prokomentarisao njihov rad.

Diplomac Masačusetskog instituta za tehnologiju mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do 115 godina ako bude osuđen. On je ranije priznao da je napravio greške u FTX-u, ali je rekao da ne veruje da ima krivičnu odgovornost.

Advokati Bankman-Frida rekli su da su njegovi roditelji, koji su potpisali garanciju, dobili fizičke pretnje zbog kolapsa FTX-a i da bi se drugi supotpisnici mogli suočiti sa sličnim uznemiravanjem.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter