POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Senat usvojio nove zakone; Palantir; BigPharm; Nafta slabi – šta se kreće na tržištu

Američke akcije bi trebalo da se otvore više nakon što je dugoočekivani i mnogo razvodnjeni zakon o porezima i potrošnji demokrata konačno odobrio Senat tokom vikenda. Udobnije glasanje u Predstavničkom domu trebalo bi da bude kasnije ove nedelje. SoftBank je izvestio o rekordnom tromesečnom gubitku od skoro 24 milijarde dolara nakon što su njegove čuvene (zloglasne?) agresivne opklade na tehnološke akcije pogoršale. Palantir i Tyson Foods izveštavaju o zaradi. CVS želi da kupi Signify, a BHP želi da kupi Oz Minerals, ali se bore da nađu prihvatanje od strane odbora koji misle da su njihove akcije samo precenjene. Strahovi od recesije u Evropi i drugde nastavljaju da utiču na cene nafte i energije.

  • Senat usvaja glavni zakon o porezu i potrošnji

Američki Senat usvojio je razvodnjenu verziju zakona o proširenju potrošnje na zdravstvenu zaštitu i obnovljivu energiju, između ostalog, nakon što je u poslednjih nekoliko nedelja napravio ključne ustupke u pogledu povećanja poreza umerenim senatorima, posebno u pogledu poreskog tretmana prenetih kamata .

Predlog zakona je usvojen sa 51 prema 50, a potpredsednica Kamala Haris morala je da iskoristi svoj nerešeni glas suočena sa otporom ujedinjene Republikanske stranke. Sada prelazi na Predstavnički dom, gde demokrate imaju komotniju većinu (za sada). Glasanje se očekuje do petka.

Predlog zakona takođe stvara novi minimalni porez na dobit preduzeća od 15% i nameće namet od 1% na otkup akcija kompanija. Cilj mu je da smanji deficit saveznog budžeta za 300 milijardi dolara.

magnifier 5245329 1280
Senat usvojio nove zakone; Palantir; BigPharm; Nafta slabi – šta se kreće na tržištu 2
  • Akcije su postavljene da se otvore više. Palantir, proizvođači vakcina se gledaju

Očekuje se da će se američke berze otvoriti na oprezno optimističan način nakon divlje vožnje u petak, vođene mnogo većim rastom zaposlenosti od očekivanog (i porastom plata jačim od očekivanog) koji je prkosio pričama o usporavanju i ponovo fokusirao tržište na izglede za inflaciju.

Činilo se da tržište uglavnom nije uznemireno izveštajima da Kina nastavlja svoje vežbe gađanja uz obalu Tajvana nakon prvobitno zakazanih završnih podataka.

Akcije koje kasnije izveštavaju uključuju Tyson Foods, što će pružiti uvid u jedan od hitnijih aspekata trenutne inflacije – cene hrane. Proizvođači vakcina BioNTech i Novavax takođe su dospeli, dok Palantir i Take-Two izveštavaju posle zvona.

  • Medicare, BHP odbija Oz

Predlog zakona o porezima i potrošnji demokrata sadrži neke dalekosežne odredbe za zdravstveni sektor, omogućavajući Medicare-u da pregovara o cenama određenih lekova i ograničavajući troškove lekova iz svog džepa za korisnike Medicare-a na 2.000 dolara godišnje od 2025. godine, kao i omogućavajući besplatne vakcine za Medicare upisane od sledeće godine. Ograničenje od 35 dolara mesečno za troškove insulina stupa na snagu već sledeće godine.

Druge kompanije koje žele da iskoriste priliku stvorenu rasprodajom u poslednjem kvartalu uključuju BHP, čija je ponuda od 5,8 milijardi dolara za manjeg rivala Oz Minerals odbijena na osnovu procene.

  • Nafta dodatno slabi zbog straha od usporavanja

Cene sirove nafte su pale (zajedno sa prinosima na obveznice), pošto čak ni izveštaj o jakim radnim mestima nije uspeo da održi cene na još uvek bolno visokim nivoima za većinu sveta.

Cene prirodnog gasa su takođe dodatno pojeftinile, jer su tržišne cene u očekivanom uništenju tražnje u Evropi usled mera štednje energije i očekivane recesije. Cene električne energije u Evropi su takođe dodatno oslabile u odnosu na prošlonedeljne maksimume, uprkos tome što nije došlo do poboljšanja situacije u snabdevanju, što je dodatno pogoršano nedostatkom vode za hidroenergiju i za hlađenje nuklearnih reaktora.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter