POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Senator podržava “zakon o smanjenju inflacije”; Indija povećava stope – šta pokreće tržište

  • Sinema je navodno spremna da podrži IRA (inflation reduction act)

Demokratska senatorka Kirsten Sinema izvukla je značajan ustupak od svoje stranke u vezi sa njenim takozvanim „Zakonom o smanjenju inflacije“, koji bi trebalo da bude najvažniji deo američkog ekonomskog zakonodavstva od sada do međuvremenih izbora u novembru.

Prema The Vall Street Journalu, demokrate će umanjiti elemente minimalnog poreza od 15% na velike, profitabilne korporacije i odustati od predloženog povećanja poreza na prihod od prenošenih kamata, signalizirajući još jednu pobedu za industriju privatnog kapitala koja od toga najviše profitira.

Da bi nadoknadila izgubljene prihode, stranka će zakonu dodati porez od 1% na otkup akcija, sa ciljem smanjenja deficita saveznog budžeta za 300 milijardi dolara, navodi Žurnal.

IRA je namenjena finansiranju mnogih omiljenih projekata demokrata o klimi i zdravstvenoj zaštiti.

  • Akcije stagniraju; WBD pada na plan besplatnog striminga

Američke berze treba da se otvore u obrascu zadržavanja pre izveštaja o zapošljavanju, što bi trebalo da ima ogroman uticaj na veličinu sledećeg povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Akcije koje će kasnije verovatno biti u fokusu uključuju Warner Bros, koji je pao za 10% u pretprodaji nakon što je izvršni direktor David Zaslav rekao da razmatra uvođenje besplatne verzije svog striming servisa podržanog oglasima. Tržištima se nisu dopale implikacije na prihode i profit u novom danu.

inflation 6756636 1280
Senator podržava "zakon o smanjenju inflacije"; Indija povećava stope – šta pokreće tržište 2
  • Indijsko povećanje stope nadmašuje očekivanja; Evropska industrija drži u junu

Ciklus pooštravanja globalne monetarne politike se nastavio, pošto je Indija podigla svoju ključnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na 5,4%. Kao što je to bio slučaj cele godine, veličina pohoda je za mnoge iznenadila.

Analitičari su ipak rekli da očekuju da će dalje povećanje biti umerenije, s obzirom na znake da inflatorni pritisci popuštaju. Cene hrane su, posebno, skočile poslednjih nedelja, a indeks cena hrane UN-a pada peti mesec zaredom u julu.

Indija će ove godine prestići Veliku Britaniju kao peta ekonomija sveta. Britanija se suočava sa inflacijom od 13 odsto i ekonomskom kontrakcijom pet uzastopnih kvartala, prema najnovijim prognozama Banke Engleske, objavljenim u četvrtak, zajedno sa najvećim povećanjem stope u poslednjih 20 godina. Cene kuća u Velikoj Britaniji, poznate po tome što su decenijama prkosile cenama, pale su u julu, prema istraživanju zajmodavca Halifaksa.

Drugde u Evropi, industrijska proizvodnja je u junu u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji održala bolje nego što se očekivalo, ali je opala u Italiji.

  • Nafta dostiže novi sedmomesečni minimum u trenutku kada se rizik isključi; Pregovori o Iranu se nastavljaju.

Cene sirove nafte su preko noći dostigle novi sedmomesečni minimum pre nego što su se blago oporavile, ali su se do jutra u Njujorku i dalje trgovale ispod 90 dolara po barelu.

Apokaliptična poruka Banke Engleske izazvala je širi trenutak ukidanja rizika na globalnim tržištima, posebno dovodeći do očigledne kapitulacije brojnih naftnih bikova. Podaci CFTC-a kasnije (koji traju do utorka) mogu rasvetliti kako je pozicioniranje ulazilo u tu rasprodaju.

Na drugim mestima bi trebalo da se nastave razgovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma koji bi mogao da dovede do ukidanja sankcija Islamskoj Republici. Međutim, stvarni napredak – za razliku od samo srećnog razgovora – i dalje je teško postići.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter