POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Shell i TotalEnergies, posle dobrih rezultata nastavljaju otkup akcija

Najveće naftne kompanije u Evropi, Shell i TotalEnergies, ​​povećale su otkupe udela u četvrtak nakon što su njihovi profiti u drugom kvartalu nadmašili one iz već rekordnog perioda prethodnog kvartala kao rezultat rasta sirove nafte, gasa i naftnih proizvoda cene.

Neki investitori mogu biti razočarani otkupom akcija od 8 milijardi dolara koje su dve kompanije zajedno izvršile u trećem kvartalu nakon što su svaka od njih objavila svoj najbolji kvartalni profit.

Referentni termini za sirovu naftu Brent porasli su za više od 140% u proteklih dvanaest meseci, u proseku oko 114 dolara po barelu u kvartalu.

Visoke cene sirove nafte obično utiču na marže prerade, ali je ograničeno snabdevanje rafinisanim gorivom podržalo rekordnu profitabilnost u drugom tromesečju, pri čemu je marža prerade Shell-a praktično pala na 28 dolara po barelu.

Referentne evropske cene prirodnog gasa i svetske cene tečnog prirodnog gasa bile su u proseku na najvišim nivoima svih vremena u ovom kvartalu.

Podstaknut rekordnom kvartalnom dobiti od 11,5 milijardi dolara, Shell otkupljuje 6 milijardi dolara sopstvenih akcija do kraja oktobra, saopštio je u četvrtak, na osnovu šeme otkupa vrednog 8,5 milijardi dolara završene u prvoj polovini.

chart
Profit kompanije Shell u milionima

Iako je ovo više od smernica kompanije za prinose akcionara do 30% gotovine iz poslovanja, Shell nije povećao svoju dividendu sa trenutnog nivoa od 25 centi po akciji, što predstavlja godišnji porast od 4% nakon smanjenja od 60% tokom pandemija.

TotalEnergies, ​​sa povećanjem kvartalnog profita od 9% na 9,8 milijardi dolara, naveo je da će otkupiti 2 milijarde dolara u trećem kvartalu nakon kupovine sopstvenih akcija od 3 milijarde dolara u prvoj polovini godine.

Već je najavio povećanje od 5% godišnje za svoju prvu tromesečnu dividendu za ovu godinu na 0,69 evra po akciji, a u četvrtak je rekao da će zadržati taj nivo za svoju drugu međudividendu u 2022.

„TotalEnergies je odlučila da zadrži svoj otkup u trećem kvartalu, što bi moglo biti razočaravajuće za neke investitore s obzirom na trenutno makro okruženje“, rekao je analitičar RBC-a Biraj Borkhataria.

Akcije TotalEnergies-a pale su za 2,1%, a akcije Shell-a porasle su za 1,6% nakon objavljivanja rezultata, poskupivši za oko 35%, odnosno 49% u proteklih dvanaest meseci.

Ovo se poredi sa indeksom evropskih kompanija za naftu i gas koji dobijaju 1,6% u ranoj trgovini.

Dve najveće kompanije za naftu i gas u Evropi po tržišnoj vrednosti su najavile otkup akcija tokom iste nedelje kada je norveška kompanija Equinor povećala svoju prognozu dividende i otkupa akcija za 2022. za 30% na ukupno skoro 13 milijardi dolara.

U četvrtak je Repsol, manji rival, takođe najavio prošireni program otkupa akcija kao rezultat rekordnog profita koji se više nego udvostručio u prvoj polovini godine.

Nakon dvogodišnjeg pada, profit energetskih preduzeća je povećan zahvaljujući brzom oporavku potražnje nakon završetka pandemijskih karantina i skoka cena energije izazvanog ratom Rusije i Ukrajine.

Preduzeća su uspela da smanje teret duga koji se značajno povećao tokom pandemije i poveća dividende akcionarima zahvaljujući značajnom finansijskom nepredviđenom prihodu.

Sa 12,5% u prvom tromesečju, odnos duga prema kapitalu TotalEnergies-a, pao je na ispod 10%, ili upola u odnosu na godinu ranije, dok je Shell-ov opao na 19,3% sa 21,3%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter