POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Shell ostvario najveći profit u istoriji u 2022. godini

Britanski naftni gigant Shell zabeležio je najveći godišnji profit u istoriji, podstaknut rastućim cenama fosilnih goriva i snažnom tražnjom koja je rezultat ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Shell je prijavio prilagođenu zaradu od 39,9 milijardi dolara za celu 2022. što nadmašuje 28,4 milijarde dolara u 2008. koja je prethodni rekorder po prijavljenom profitu. Profit je više nego dvostruko veći od 19,29 milijardi dolara profita kompanije u celoj 2021. 

Za poslednji kvartal 2022. Shell je prijavio prilagođenu zaradu od 9,8 milijardi dolara.

Kompanija je najavila i program otkupa akcija u vrednosti od 4 milijarde dolara, za koji se očekuje da će biti završen do objavljivanja rezultata za prvi kvartal 2023. kao i povećanje dividende po akciji od 15% u četvrtom kvartalu.

„Ovo je ogromna godina za Shell i ogromna godina na koju treba da se osvrnemo“, rekao je izvršni direktor Shell-a Wael Sawan za CNBC u svom prvom intervjuu o zaradi od kada je preuzeo tu ulogu 1. januara.

„Osećam se privilegovanim što sam stupio na ovu funkciju u tako velikom trenutku u istoriji kompanije. Ako gledamo unapred, mislim da imamo jedinstvenu priliku da uspemo kao pobednik u energetskoj tranziciji. Imamo portfolio za koji mislim da nema premca“, rekao je Sawan. „Moj fokus će biti uglavnom na performansama i kapitalnoj disciplini“, dodao je on.

Rezultati kompanije prate stope istorijskih godišnjih prihoda američkih naftnih kompanija Exxon Mobil i Chevron, pri čemu se očekuje da će najveće zapadne naftne i gasne kompanije ostvariti kombinovani profit od skoro 200 milijardi dolara za godinu.

Shell je prošlog meseca rekao da očekuje da će u poslednja tri meseca 2022. godine dobiti 2 milijarde dolara kao rezultat novih poreza u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji.

Akcije londonske kompanije porasle su za 2.5% u ranom trgovanju na Londonskoj berzi.

„Energetska trilema“

Shell je saopštio da očekuje gotovinske kapitalne izdatke za 2023. između 23 i 27 milijardi dolara. Od toga, Sawan je rekao da će otprilike jedna trećina, ako ne i nešto više, otići u oblasti poput obnovljivih izvora energije.

Kompanija ima za cilj da postane biznis sa nultom emisijom do 2050.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter