PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Shell počinje izgradnju fabrike vodonika za obnovljive izvore energije u Holandiji

Fabrika obnovljive energije na vodonik biće izgrađena u Holandiji, navodi Shell Plc, a kada bude završena 2025. godine, biće najveća u Evropi.

Prema Shell-u, elektrolizer od 200 megavata u luci Roterdam poznat kao Holland Hidrogen I proizvodiće do 60.000 kg obnovljivog vodonika dnevno.

Kompanija sa sedištem u Londonu povećala je svoju proizvodnju niske emisije ugljenika kako se udaljava od nafte i gasa sa ciljem da do 2050. postane kompanija sa neto nultom emisijom gasova staklene bašte.

Shell je naveo da namerava da proizvodi vodonik u postrojenju koristeći energiju koju proizvodi Hollandse Kust Noord, priobalni vetropark čiji je delimično vlasnik.

Prema Ani Maskolo, izvršnoj potpredsednici Šelovog razvoja energetskih rešenja, obnovljivi vodonik će igrati ključnu ulogu u energetskom sistemu budućnosti i ovaj projekat je vitalni korak u omogućavanju vodonika da ostvari taj potencijal.

Prema nedavnom izveštaju međunarodnog energetskog konsultanta DNV, iako su obnovljivi i vodonik sa malo ugljenika od suštinskog značaja za smanjenje emisija, on će činiti samo 5% ukupnog globalnog energetskog miksa do 2050. godine, što je ispod onoga što je potrebno za postizanje klimatskih uslova. mete.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter