POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Siemens je zabeležio prvi kvartalni gubitak u poslednjih 12 godina

Kako su troškovi povezani sa ulaganjem u Siemens Energy i odlukom da napusti Rusiju doveli inženjersku firmu u minus po prvi put u više od 12 godina, Siemens je u četvrtak rekao da je nastavio da vidi snažnu industrijsku potražnju tokom trećeg kvartala.

Ohrabrujući znak za zdravlje većeg industrijskog sektora bio je proizvođač vozova i industrijskog softvera koji je prijavio veći prihod i porudžbine za tri meseca zaključno sa junom.

Prema Siemens-u, porudžbine za fabričku automatizaciju bile su 20% veće u svim oblastima nego godinu dana ranije, a rastući troškovi komponenti i logistike su kompenzovani tako što su kupcima naplaćivali više.

Izvršni direktor Roland Buš rekao je da je potražnja i dalje jaka, uprkos okruženju na koje su uticale sankcije Rusiji, visoka inflacija i tekući efekti pandemije.

„Uhvatili smo značajne prilike u tržišnom okruženju sa stalnom velikom potražnjom“, rekao je on u izjavi. „Naš snažan zamah na vrhuncu se nastavio, sa uporedivim rastom porudžbina od 20% od početka fiskalne 2022.

Siemens se smatra simbolom veće industrijske ekonomije jer se njegova roba koristi za opremanje fabrika, struktura i transportnih mreža.

Osvrćući se na učinak drugih preduzeća u sektoru kao što su ABB i Schneider Electric, Barclays je ove nedelje izjavio da se potražnja u evropskom sektoru kapitalnih dobara zadržava.

Krajnja tržišta, kao što su automobilska industrija, mašinogradnja i elektronika, pokazala su “nastavan osnovni zamah rasta sa znacima izvesne normalizacije”, rekao je novinarima glavni finansijski direktor Siemensa Ralf Tomas.

„U budućnosti očekujemo uzastopnu normalizaciju tražnje u četvrtom tromesečju i postepeno smanjenje zaostalih porudžbina u fiskalnoj 2023.“, rekao je Tomas, dodajući da bi bilo nerealno očekivati da rast narudžbina ostane iznad 30 odsto na duži rok.

U trećem kvartalu, porudžbine su porasle za 7% na 22,07 milijardi evra (22,8 milijardi dolara), dok je profit industrijskih preduzeća povećan za 27% na 2,88 milijardi evra.

Ali nakon što je uzeo negotovinsku naknadu od 2,7 milijardi evra za upis vrednosti svoje investicije u Siemens Energy, prijavio je neto gubitak akcionara od 1,66 milijardi evra.

Odluka Simensa da napusti Rusiju nakon ukrajinskog rata takođe je imala negativan uticaj na neto profit, koji je smanjen za 558 miliona evra.
Takođe je smanjio svoju zaradu po akciji tokom cele godine sa 8,70 na 9,10 evra na 5,33 na 5,73 evra po akciji, što je smanjilo svoje akcije za 1,2% u ranom trgovanju.

Iako su ovi gubici delimično nadoknađeni sa 739 miliona evra od prodaje svog Yunek Traffic-a, optužbe su dovele Siemens do neto gubitka od 1,66 milijardi evra.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter