POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Siemens očekuje usporavanje rasta prodaje u 2024. godini nakon što je u četvrtom kvartalu ostvario bolje rezultate od očekivanih

Siemens je u četvrtak dao oprezniju prognozu prodaje za 2024. godinu nakon što je proizvođač vozova do industrijskog softvera izvestio o četvrtom kvartalu industrijskog profita koji je premašio očekivanja.

Nemačka grupa, čiji se proizvodi koriste za automatizaciju fabrika i zgrada, izjavila je da očekuje da će njen prihod rasti za 4-8% u narednih 12 meseci.

Ova ciljana stopa označava usporavanje u odnosu na 11% povećanje prihoda koje je nemački industrijski gigant zabeležio za svoju poslovnu godinu 2023., koja je trajala do kraja septembra.

To je uglavnom zbog prigušenih očekivanja u industrijskoj automatizaciji Siemens AG, gde prodaja može rasti do 3% ili stagnirati.

“Ovo se bazira na pretpostavci da će nakon smanjenja zaliha od strane kupaca, globalna potražnja u poslovanju automatizacije, posebno u Kini, ponovno porasti u drugoj polovini fiskalne godine”, saopštila je grupa.

Tokom četvrtog kvartala, prodaja Siemens-a je porasla 10% na 21,4 milijarde evra (23,19 milijardi dolara), što je nadmašilo prognoze analitičara od 20,99 milijardi evra. Industrijski profit takođe je porastao 7% do rekordnog nivoa od 3,4 milijarde evra, što je više od prognoziranih 3,34 milijarde evra.

Akcije kompanije su bile naznačene da će se otvoriti sa rastom od 1,8%, pri čemu je jedan trgovac ukazao na snažnu prognozu i rezultate grupe.

“Fiskalna 2023. godina bila je godina višestrukih rekorda: U našem industrijskom poslovanju, dobit i marža dobiti dostigli su najviše nivoe ikada, i gotovo smo udvostručili našu neto dobit do istorijskog maksimuma”, rekao je izvršni direktor Roland Buš.

Siemens u poslednjim mesecima beleži povratak nivoa potražnje na normalu nakon skoka posle pandemije, kada su kupci povećavali proizvodnju i unapred naručivali u velikim količinama kako bi izbegli nestašicu ključnih komponenti.

Kompanija takođe radi na obradi svoje masivne knjige porudžbina, koja je iznosila 111 milijardi evra krajem septembra, u odnosu na 110 milijardi evra krajem juna.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter