POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Siemens podbacio u trećem kvartalu, tražnja slabi

Siemens nije ostvario prognoze za profit u svom poslednjem kvartalu, izvestila je nemačka inženjerska kompanija u četvrtak, primetivši oslabljenu tražnju na nekoliko tržišta, uključujući Kinu.

Siemens je izjavio da sada vidi “normalizaciju tražnje”. Narudžbine su porasle za 10% tokom tri meseca do kraja juna, što je manje od 13% porasta u prethodna tri meseca.

Kupci širom sveta su smanjivali svoje zalihe komponenti, dodao je Siemens, trend koji se očekuje da će se nastaviti u narednih nekoliko kvartala.

“U trećem kvartalu normalizacija tražnje bila je jasno vidljiva u narudžbinama, naročito u Kini, ali i u Evropi,” rekao je CEO Roland Buš novinarima.

“Oporavak u sektoru proizvodnje u Kini je bio sporiji nego što je očekivano,” dodao je. “Kao rezultat toga, očekujemo da će trend ostati stabilan.”

Za tri meseca do kraja juna, industrijski profit Siemensa – koji pokriva njegove poslovne segmente mobilnosti, pametne infrastrukture i fabričke automatizacije – pao je za 4% na 2,75 milijardi evra ($3,02 milijarde), propuštajući očekivanih 2,90 milijardi evra prema analizi kompanijskog konsenzusa.

Akcije kompanije su pale za 3,6% pre otvaranja berze.

Siemens je zadržao svoju projekciju na grupnom nivou za fiskalnu godinu do kraja septembra.

Odeljenje digitalne industrije, koje analitičari smatraju draguljem u kruni Siemensa, sada očekuje komparativni rast prihoda od 13% do 15%, što je niže od prethodne prognoze od 17% do 20%. Prihod je pao za 37% tokom kvartala, posebno u poslovima kratkog ciklusa fabričke automatizacije, rekao je Siemens.

Sudbina Siemensa, čiji se proizvodi koriste za automatizaciju fabrika i opremanje transportnih mreža, daje uvid u zdravlje globalne ekonomije.

Aktivnost u proizvodnji se usporavala poslednjih meseci, sa slabljenjem podataka o kupovini u Evropi i Kini.

Tokom svog trećeg kvartala, narudžbine Siemensa su porasle za 10% na 24,24 milijarde evra, što je nadmašilo prognoze od 22,19 milijardi evra.

Prihod je porastao za 6% na 18,89 milijardi, što je ispod očekivanih 19,27 milijardi evra. Neto profit od 1,44 milijarde evra je takođe bio ispod prognoza.

Siemens je zadržao svoju projekciju na grupnom nivou. Očekuje se da će komparativni rast prihoda biti od 9% do 11% za 12 meseci do kraja septembra i dobit po akciji od 9,60 do 9,90 evra.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter