POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Sirova nafta je pala na najniže nivoe ove godine zbog straha od recesije

Cene nafte su u petak pale na najniže nivoe ove godine, pod uticajem pojačanog straha od recesije, koja bi obuzdala globalnu tražnju, kao i zbog porasta dolara.

Danas, fjučersi američke sirove nafte trgovali su se 4,6% niže na 79,67 dolara po barelu, dok su fjučersi Brent nafte pali 3,8% na 87,01 dolara.

Dve referentne vrednosti bile su u padu za 5,1% i 3,7%, respektivno, tokom ove nedelje, u pravcu njihovog četvrtog uzastopnog nedeljnog gubitka.

Tržište je teško pogođeno agresivnim monetarnim pooštravanjem od strane brojnih centralnih banaka, na čelu sa Federalnim rezervama SAD, dok su pokušavale da kontrolišu inflaciju koja je bila na istorijskim maksimumima.

Kreatori politike Fed-a su jasno stavili do znanja da su spremni da tolerišu recesiju SAD kako bi obuzdali rastuće cene, a čini se da je ovo mišljenje preovlađujuće kod Evropske centralne banke i Banke Engleske.

Poteškoće sa kojima se suočava tržište sirove nafte dodaje i snaga američke valute, pri čemu je indeks dolara dostigao najviši nivo u poslednje dve decenije, jer to čini robu skupljom za strane kupce.

„Uz očekivanja samo daljeg monetarnog pooštravanja u narednim mesecima, tržišta roba će se verovatno suočiti sa jakim vetrovima“, navode analitičari ING-a u napomeni. „Dominacija USD u ovom trenutku samo će doprineti ovim preprekama.

Ovi faktori su zasenili zabrinutost da će ruska eskalacija rata u Ukrajini, najavom najveće mobilizacije snaga od Drugog svetskog rata, dodatno ograničiti snabdevanje ovog glavnog dobavljača sirove nafte.

Očekuje se da će se zemlje članice EU sastati tokom vikenda kako bi razgovarale o jačanju ograničenja cena ruske nafte, u pokušaju da postignu preliminarni dogovor do početka oktobra, uoči sastanka lidera EU.

„Moglo bi se pokazati teškim da se sve članice dogovore oko gornje cene, baš kao što smo videli sa zabranom EU na rusku naftu, koja je razvodnjena tako da uključuje samo pomorsku trgovinu“, dodaje ING. „Članice EU će želeti da donesu konačnu odluku do 5. decembra, kada stupa na snagu zabrana uvoza ruske nafte u EU.

Pored toga, pretnja da bi OPEC i njegovi saveznici mogli da smanje proizvodnju kada se sledeći put sastanu početkom oktobra, nakon što su prošli put simbolično smanjili ciljnu proizvodnju nafte od 100.000 barela dnevno, ima mali uticaj.

Blok već proizvodi više od 3,5 miliona barela dnevno manje od svojih zvaničnih proizvodnih kvota.

Broj uređaja Baker Hughes i podaci o pozicioniranju CFTC-a zaokružuju se nedelju dana kasnije na sesiji.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter