POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Slabost Kine, Funta pada, Nemačka energija, tržište opet ide dole – vesti dana

Juan je pao za 7 za dolar dok se pad potrošača nastavlja. Funta je pala na najniži nivo od 1985. na osnovu loših podataka o maloprodaji, a vlada preuzima rafinerije Rosnjefta u Nemačkoj, dok Berlin pokušava da spreči hitan slučaj snabdevanja gorivom. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u petak, 16. septembra.

1. Slabi kineski podaci pritiskaju lokalne akcije, valutu

Referentne vrednosti kineske berze su pale za preko 2 odsto, a ofšor juan pao je na nivo od 7 za dolar, pošto je ekonomija objavila mešavinu brojki za koje su analitičari rekli da su slabije nego što su na prvi pogled izgledale.

Ubrzao se rast industrijske proizvodnje i maloprodaje, ali u velikoj meri zbog ciljanih poreskih olakšica za domaću auto-industriju.

Druge stimulativne mere koje su imale za cilj da podrže umirući sektor nekretnina dovele su do povećanja investicija u osnovna sredstva, ali tržišta su se usmerila na još jedan, veći godišnji pad cena kuća, koje su u avgustu bile niže za 2,1% u odnosu na isti period prošle godine. Sada su stabilni ili u padu 12 meseci zaredom.

Zabrinjavajuće su bile i brojke privatnog sektora koje pokazuju pad od 23% u turističkoj potrošnji tokom nedavnog vikenda i pad od 26% u odnosu na isti period prošle godine.

2. Akcije postavljene na najniže nedeljno zatvaranje u dva meseca

Američke akcije su na putu ka najnižem nedeljnom zatvaranju u dva meseca, pošto vesti iz FedEx-a, Kine i Evrope potamnjuju šire izglede za korporativne zarade.

Indeks potrošačkog raspoloženja u Mičigenu je u 16h, gde će u fokusu biti svaki znak da se inflaciona očekivanja „odvajaju“ od srednjoročnog cilja Federalnih rezervi od 2%. Ozbiljna inverzija američke krive prinosa sugeriše da to još nije slučaj.

3. Funta je pala na novi minimum nakon sumorne maloprodaje

Funta je potonula na novi 37-godišnji minimum u odnosu na dolar nakon podataka koji pokazuju da je maloprodaja pala u avgustu, što je odraz sve akutnije krize troškova života.

Podaci su pokazali koliko je rast cena energije i goriva pojeo potrošačku moć, čak i ako se potrošnja u bliskoj budućnosti još uvek podržava snažnim tržištem rada, štednjom iz ere pandemije i – sve više – porastom potrošača kredit.

Analitičari kažu da brojke povećavaju verovatnoću da će se razlika kamatnih stopa u odnosu na SAD povećati sledeće nedelje, pošto Fed povećava stope za više od Banke Engleske.

Funta je pala na samo 1,1351 dolara pre nego što je smanjila gubitke za trgovanje na 1,1400 dolara do 06:30 ET, što je i dalje pad od 0,6% na dan. Takođe je pao za 0,3% prema evru.

4. Nemačka pojačava mere za vanredne situacije u oblasti energetike

Nemačka je preuzela kontrolu nad tri rafinerije u vlasništvu ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, sa ciljem da spreči nadolazeću krizu snabdevanja gorivom glavnog grada Berlina.

Rafinerija Šved u severoistočnoj Nemačkoj, zajedno sa još dve na jugu zemlje, biće stavljena pod državnu upravu, slično kao što se desilo sa nemačkim filijalama gasnog monopola Gazproma ranije u godini kada je počeo da smanjuje snabdevanje Evropi.

Evropska unija je ranije ove nedelje odobrila još jedan paket pomoći Ukrajini od 5 milijardi evra kako bi joj pomogla da nastavi rat. U međuvremenu se čini da se ruski problemi unutar Ukrajine i dalje pogoršavaju: glavni tužilac Luganske Narodne Republike poginuo je od bombe koja je eksplodirala u njegovoj poslovnoj zgradi ranije, dan nakon što je podelio video adresu u kojoj je meštanima rekao da „nema potrebe za panikom” zbog Harkova prošle nedelje.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter