POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

SLOBODA METAVERZUMA

Metaverzum će biti platforma koja će udomljavati nebrojeno virtuelnih svetova i omogućiti da putem svog avatara prisustvujemo čarobnim događajima kao da živimo u biblioteci bajki. On predstavlja magistralu ka proživljavanju sopstvenih snova, omogućava novu dimenziju ravnopravnosti stanovnika planete, te centre moći seli u virtuelni prostor. Ali pre svega, on predstavlja pozornicu za oslobađanje kreativnosti.

Metaverzum će biti prostor dematerijalizacije i opšte integracije. Sve u njemu će izgubiti materijalna svojstva što znači volšebno oslobođenje i od ograničenja fizičkog sveta. Na primer, putovanje sa jednog mesta na drugo će biti trenutno. Ako želite da uživate na putovanju to vam niko neće uskratiti, ali će ono biti kreirano isključivo u svrhu vašeg zadovoljstva.

Interesantno je primetiti da će i putovanje kroz vreme biti omogućeno, bar u prošlost. Na primer, ako budete poželeli da vidite svog avatara u prošlosti, to ćete biti i u prilici jer će postojati zapis o tome. Minula događanja će biti moguće pregledati po zahtevu iz svih uglova, pa i onog iz kojeg je stvari gledao sam protagonista, u ovom slučaju vi, u momentu kada se to događalo. Na ovaj način dolazimo do potpunog i detaljnog zapisa o “životu” ličnog avatara, što znači da bi i naši potomci mogli da ga pogledaju, pod uslovim da smo im testamentom ostavili prava na to.

what is metaverse and how does it work 960px slim
SLOBODA METAVERZUMA 2

Sa druge strane dematerijalizacija će omogućiti i neuporedivo veću kastomizaciju iskustva. Na primer, u fizičkom svetu organizator koncerta, pozorišne predstave ili sportskog meča može da proda ograničen broj mesta u prvom redu. U Metaverzumu će biti moguće da svi izaberu bilo koje mesto koje požele, bez obzira koliko je njih već izabralo isto. Na taj način bi mogle da postoje “paralelne” publike, odnosno uporedne garniture gledalaca koji gledaju isti događaj ali u različitim metaverzumima.

Štaviše, kompletno iskustvo će biti moguće personalizovati do najsitnijeg detalja. Ako vas nervira šuškanje i grickanje u bioskopu, guranje u gužvi na koncertu ili trapavi klizači na klizalištu, Metaverzum će biti mesto na kojem jednostavnim podešavanjem možete takve stvari da isključite i zaboravite na njih.
Svako će biti u prilici da neuporedivo više utiče na svet u kojem živi kroz njegovog avatara.

Odvajanje od materijalnog sveta značiće i da svaka utakmica može biti odigrana na drugačijem stadionu, svaka žurka organizovana u potpuno drugačijem prostoru, te da će svaka poseta muzeju biti jedinstvena. Metaverzum je ulazak u svet kreativnosti koji nije omeđen materijalnim resursima, već isključivo dometima kreatora. Ovo oslobađanje može dovesti do umne revolucije jer će potreba za kreativcima zaseniti sve u istoriji zbirno. I pored toga što će nas biti i preko 10 milijardi, u 21. veku ograničavajući faktor razvoja neće biti materijalni već umni resursi.

Iz današnje perspektive, izuzetno je teško pretpostaviti gde umno intezivan ambijent može da vodi jer on nikada nije postojao u tom obimu. Celokupnu ljudsku istoriju su izneli pretežno ljudski mišići. Budućnost, pak, pripada mozgu. On je taj primat polako preuzimao od pojave mehanizama, a Metaverzum će označiti novo doba kakvo ni najmaštovitiji umovi prošlosti nisu mogli da naslute. 

No, doba uma je već tu, uspostavljanje virtuelnog univerzima će ga samo ozvaničiti. Ono što mene brine jeste činjenica da smo kao vrsta još uvek “krvavi pod kožom”, što smo pre svega bića emocija. Jer, iako će doseći neverovovatne moći, Metaverzum neće doneti naše oslobađanje od ograničenja biološkog sveta.

Da li će naši nervni sistemi biti u stanju da se izbore sa količinom uzbuđenja koje nam virtuelni poligoni donose, da li će ćemo preko avatara biti u stanju da uspostavaljmo dublje veze i da li ćemo moći da pronađemo ispunjenje i mir u čarobnim prostranstvima sveta kojeg ćemo sami stvoriti, samo su neka pitanja na koje ćemo u budućnosti dobiti odgovore.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter