POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Smanjenje proizvodnje OPEC+, zaokret u Velikoj Britaniji, Credit Suisse, Teslini jadi – vesti dana

Cene sirove nafte rastu zbog izveštaja da će OPEC i njegovi saveznici naglo smanjiti proizvodnju kada se sastanu ove nedelje. Funta je porasla nakon što je vlada Ujedinjenog Kraljevstva napravila sramotan zaokret u smanjenju poreza za visoko zarađivače. Akcije Credit Suisse padaju na rekordno nizak nivo jer njegov izvršni direktor nije uspeo da uveri tržišta u svoju finansijsku stabilnost. Tesla pada na tržištu nakon slabog broja isporuka, a IEA upozorava na velike strahove u vezi sa snabdevanjem gasom ove zime. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u ponedeljak, 3. oktobra.

  1. Skupovi OPEC+ označavaju smanjenje proizvodnje

Cene sirove nafte su porasle, zajedno sa zalihama nafte i gasa, nakon izveštaja koji sugerišu da će Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno na sastanku u Beču u sredu. Biće to prvi lični sastanak ove godine.

Blok je bio uznemiren naglim padom cena tokom poslednjeg tromesečja, zbog čega su fjučersi nafte u SAD pali za 23%, a Brent za 25% u odnosu na nivoe krajem juna. Više američke kamatne stope, skuplji dolar i prateća perspektiva svetskog ekonomskog usporavanja uticali su na cene poslednjih nedelja.

Do 12:40, Američka fjučers nafte porasla je 4,0% na 82,84 dolara po barelu, dok je Brent porastao 3,9% na 88,47 dolara po barelu. Na berzi, akcije BP porasle su 2,1%, a TotalEnergies porasle za 2,2%, dok su na američkom tržištu akcija Exxon Mobil porasle za 2,7% i Chevron akcije su porasle za 2,6%.

  1. Povratak Velike Britanije, ali ne toliko zadugo?

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pokazavši sramotu, odustajući od svojih planova za smanjenje poreza za one koji najviše zarađuju u zemlji nakon žestoke političke reakcije kako javnosti, tako i konzervativnih poslanika koji se plaše gubitka svojih mesta na sledećim izborima.

„Shvatamo“, tvitovala je kancelarka ministarstva finansija u izjavi u kojoj je priznala da je ukidanje najviše stope poreza na dohodak od 45 odsto postalo „odvlačenje pažnje“.

Funta i kratkoročne državne obveznice su malo ojačale na vestima, zbog percepcije da Banka Engleske možda neće morati tako agresivno da podiže kamatne stope da bi ublažila inflatorni uticaj ‘mini budžeta’ Kvasija Kvartenga. Međutim, Gilts sa dužim datumom oslabio je uviđajući da je najveći deo smanjenja poreza od 45 milijardi funti (48 milijardi dolara) obećanih pre dve nedelje i dalje na snazi – i da će se i dalje finansirati isključivo iz zaduživanja.

tesla 5505194 1280
Smanjenje proizvodnje OPEC+, zaokret u Velikoj Britaniji, Credit Suisse, Teslini jadi – vesti dana 2
  1. Otvaranje američkih akcija sa skromnim skokom; Tesla pada

Američka tržišta akcija bi trebalo da se otvore skromno više nakon što su u petak pala na najniže stanje u 2022. zbog i daljeg straha od usporavanja rasta i njegovih efekata na korporativne profite. Obim toga će verovatno biti previše vidljiv u predstojećoj sezoni zarada.

Nasdak je imao slabe rezultate uglavnom zbog razočaravajućih brojeva isporuke Tesle u trećem kvartalu. Isporučio je samo 343.830 vozila u tri meseca do septembra, što je oko 4% manje od očekivanih konsenzusa.

Tesla je upozorio da „postaje sve izazovnije obezbediti kapacitet prevoza vozila i po razumnoj ceni“ na kraju tromesečja, kada obično povećava isporuke.

  1. Credit Suisse propada dok izvršni direktor postavlja alarm

Akcije Credit Suisse su oslabile, a troškovi osiguranja njegovog duga od neizmirenja obaveza su eksplodirali, jer su strahovi za njegovu stabilnost i dalje kružili.

Izvršni direktor Ulrih Kerner, koji bi trebalo da objavi veliko restrukturiranje posrnulog švajcarskog giganta kasnije ovog meseca, rekao je osoblju u petak da banka razmatra „neki broj strateških inicijativa, uključujući potencijalne devesticije i prodaju imovine“, sa ciljem stvaranja „fokusiranije, agilnije grupe sa značajno nižom apsolutnom osnovom troškova“.

Nedavni veliki promašaji Credit Suisse u upravljanju rizicima – oličeni u eksplozijama Greensill Capitala i Archegos Capital Managementa – naveli su tržišta da spekulišu da je možda i na pogrešnom kraju velikih opklada na derivate kamatnih stopa, nešto što bi moglo pokazati veoma skupo u trenutnom okruženju, ako je tačno.

  1. IEA upozorava na snabdevanje gasom

Ruske trupe su tokom vikenda napustile više teritorije u istočnoj Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što ih je predsednik Vladimir Putin zvanično anektirao.

Ruske trupe su se povukle iz grada Lajman, predajući železnički čvor koji je ključan za snabdevanje trupa dalje na jugu i zapadu zemlje. To uključuje trupe stacionirane zapadno od reke Dnjepar u provinciji Herson, gde su ukrajinske snage ponovo zauzele niz naselja u napredovanju od 25 kilometara u nedelju.

Nedostaci su naglasili da Rusija koristi svoje zalihe gasa kao ekonomsko oružje: prekinula je isporuke svojoj drugoj po veličini evropskoj zemlji, Italiji, tokom vikenda, nakon što pobednik izbora Đorđa Meloni nije signalizirala bilo kakvo slabljenje podrške Italije Ukrajini.

Na drugom mestu, Međunarodna agencija za energetiku upozorila je da se tržišta gasa suočavaju sa „neviđenom“ neizvesnošću ove zime i 2023. godine, jer sve manji nivoi ključnih ruskih zaliha podižu cene i ometaju trgovinske tokove, posebno ako Evropska unija ne preduzme korake da obuzda tražnju ili smanji sankcije.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter