POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Sony prekida ugovor vredan 10 milijardi dolara o spajanju svojih indijskih sredstava sa Zee

Sony Group iz Japana u ponedeljak je odustao od planova za spajanje vredno 10 milijardi dolara između svoje indijske jedinice i Zee Entertainment, koja je navela da je optužena za kršenje njihovog sporazuma i da će slučaj ići na arbitražu.

Krah posla, koji je trebalo da stvori medijskog diva, stvara više nesigurnosti, posebno za televizijskog emitera Zee u trenutku kada se konkurencija zahuktava. Disney pokušava da spoji svoje indijske poslove sa medijskim sredstvima milijardera Mukesh Ambanija.

Sony je u saopštenju naveo da je vodio “razgovore dobre volje” da produže krajnji rok za završetak posla, ali se kompanije nisu mogle složiti o produženju do njihovog roka 21. januara.

“Nakon više od dve godine pregovora, izuzetno smo razočarani što uslovi za završetak spajanja nisu ispunjeni… Ostajemo posvećeni rastu naše prisutnosti na ovom dinamičnom i brzorastućem tržištu”, dodao je.

Sony traži 90 miliona dolara za naknadu i hitne privremene mere i planira “pokretanje arbitraže”, saopštili su iz kompanije Zee.

Iz Zee su dodali da opovrgavaju sve tvrdnje koje je izneo Sony i da će preduzeti odgovarajuće pravne korake. Takođe su naveli da je predložio produženje do šest meseci za završetak posla, ali da to nije prihvatila kompanija Sony.

Iako Sony u ponedeljak nije precizirao koji uslovi nisu ispunjeni, zastoj oko toga ko će voditi zajedničku kompaniju stavio je spajanje u opasnost.

Zee je predložio da Punit Goenka preuzme čelo, ali se Sony opirao nakon što je postao predmet istrage regulatora tržišta Indije. Zee je, međutim, naveo u ponedeljak da se Goenka “složio da se povuče u interesu spajanja”.

Prošle godine, Securities and Exchange Board of India zabranila je Goenki da obavlja direktorske funkcije u bilo kojoj listiranoj kompaniji, optužujući ga da je uključen u preusmeravanje sredstava Zee-a drugim listiranim entitetima grupe.

Goenka je demantovao optužbe. Indijski tribunal je u oktobru ukinuo zabranu, ali je rekao da će morati da sarađuje sa svakom istragom regulatora.

Goenka, koji je bio u indijskom gradu Ajodja da prisustvuje velikom otvaranju hrama Gospoda Rama, napisao je na X da vidi propast sporazuma sa Sonyjem kao “znak od Gospoda”, dodajući da će ići napred jačanjem svoje kompanije za svoje akcionare.

Zee se trenutno suočava sa padom profita, prihoda od oglašavanja i gotovinskih rezervi. Njegove gotovinske rezerve pale su na 2,48 milijardi rupija u šest meseci zaključenih 30. septembra, u poređenju sa 5,88 milijardi rupija godinu dana ranije.

Sony je naveo da ne očekuje nikakve materijalne posledice od prestanka sporazuma na svoje procene za godinu koja se završava u martu, jer taj posao nije bio uključen u njihove projekcije.

Berza je bila zatvorena u ponedeljak zbog državnog praznika u saveznoj državi Maharashtra.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter