POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Sony smanjuje cilj prodaje PS5, planira IPO za finansijsku jedinicu do 2025.

Japanski Sony srezao je prognozu prodaje za punu godinu za svoju PlayStation 5 konzolu u sredu i rekao da planira da izlista svoje finansijsko poslovanje sledeće godine dok se fokusira na zabavu i senzore za slike.

Sony je smanjio prognozu prodaje za PS5 za godinu koja se završava u martu na 21 milion jedinica, sa prethodnih 25 miliona jedinica, nakon slabijih prodaja tokom sezona kupovine krajem godine.

Grupa, koja je prošle godine rekla da razmatra delimično izdvajanje svog finansijskog poslovanja, rekla je da planira da izlista Sony Financial Group u oktobru 2025. godine i zadrži udeo od malo ispod 20%.

Operativna dobit kompanije za kvartal oktobar-decembar skočila je za 10% na 463,3 milijarde jena (3,08 milijardi dolara), nadmašujući procene, dok je snažno poslovanje finansijskog, filmskog i muzičkog sektora nadoknadilo slabost u igrama.

Poznat kao tvorac Walkmana, Sony se transformisao iz proizvođača elektronike u zabavni i tehnološki div koji obuhvata filmove, muziku, igre i čipove.

Sony je rekao da je prodao 8,2 miliona PlayStation 5 jedinica u trećem kvartalu, koji obuhvata period kupovine tokom kraja godine, u poređenju sa 7,1 milionom jedinica godinu dana ranije.

Operativna dobit u poslovanju igara pala je za oko četvrtinu, pogođena većim gubicima od hardvera zbog promocija i nižih prodaja first-party naslova.

Sony je rekao da je prodao 10 miliona kopija igre “Marvel’s Spider-Man 2”, koja je pokrenuta 20. oktobra, dok je kompanija takođe lansirala vitku verziju konzole od novembra da bi povećala prodaju.

Nintendo je prošle nedelje povećao svoju prognozu za celu godinu za Switch na 15,5 miliona jedinica, sa prethodnih 15 miliona jedinica, dok kompanija sa sedištem u Kyotou produžava životni ciklus stare konzole.

Proizvođač Xboxa Microsoft treba da podeli ažuriranja o svom poslovanju igara u četvrtak.

Sony, vodeći proizvođač senzora za slike za pametne telefone, rekao je da je profit u svojoj diviziji čipova porastao za 18% zbog veće prodaje.

TSMC je prošle nedelje najavio izgradnju druge fabrike u Japanu u partnerstvu sa kompanijama uključujući Sony u znak poverenja vodećeg ugovornog proizvođača čipova u zemlji.

Prošlog meseca Sony je odustao od planova za 10 milijardi dolara spajanja svoje indijske poslovne jedinice sa Zee Entertainment, što bi stvorilo TV giganta.

Sonyjeve akcije zatvorile su se sa padom od 0,5% pred objavljivanje kvartalnih rezultata. One su ove godine porasle za 9%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter