POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 index- kako investirati u američko tržište akcija?

S&P 500 index je indeks 500 vodećih javnih kompanija u SAD i jedan je od najčešće korišćenih indeksa za američko tržište akcija. On zapravo meri ukupni učinak američke berze, odnosno pokazatelj je uspeha velikih korporacija koje ulaze u njegov sastav.
Ovaj indeks istovremeno meri uspeh američke privrede u celini.
Indeks kakav danas poznajemo nastao je 1957. godine, iako je rad na izradi takvog indeksa nastavljen i kasnije.

Šta ćete u ovom tekstu naučiti?

FP Linkedin 1028 x 628 px 10
S&P 500 index- kako investirati u američko tržište akcija? 4

Koji je simbol S&P 500 indeksa?

SPX je jedan od najčešćih simbola ili tikera pod kojim ćete pronaći S&P 500 indeks.
Simbol je niz slova i/ili brojeva koji se koriste za predstavljanje akcija kompanije, fjučersa, opcija, indeksa i drugih hartija od vrednosti kojima se javno trguje.

Akcije sa najvećom težinom u S&P 500

Akcije koje ulaze u sastav S&P 500 predstavljaju više od 80% ukupne tržišne kapitalizacije u SAD, sa deset najvećih kompanija (na osnovu tržišne kapitalizacije ili tržišne vrednosti) kao što je navedeno u tabeli.

Ucesce kompanija u SP500 indeksu
S&P 500 index- kako investirati u američko tržište akcija? 5

Dok tačno 500 kompanija čini indeks, postoje 503 simbola, jer nekoliko kompanija ima dve klase akcija, kao što je recimo Google-ova matična kompanija Alphabet sa klasom A (GOOGL) i klasom C (GOOG) u indeksu.
Da bi kompanija bila kvalifikovana da uđe u sastav S&P 500 indeksa, mora biti javno trgovana kompanija sa sedištem u SAD, da ispunjava specifične kriterijume za tržišnu kapitalizaciju i likvidnost, da ima javni opticaj od najmanje 10% svojih akcija i pozitivnu zaradu u poslednja četiri kvartala.
Tržišna kapitalizacija svake kompanije izračunava se tako što se broj akcija pomnoži sa trenutnom cenom akcije.
Ako kompanija ima 10 miliona emitovanih akcija, a trenutna cena akcije je 400 dolara, onda je tržišna kapitalizacija (ili vrednost) kompanije 4 milijarde dolara.
Ako saberemo tržišnu kapitalizaciju svih 500 kompanija navedenih u indeksu, dobijamo ukupnu vrednost indeksa.

Prosečan prinos S&P 500 indeksa

Prosečan godišnji prinos S&P 500 iznosi 11,88% (od 1957. do 2021.).
Tabela u nastavku prikazuje istorijske prinose S&P 500 (sa dividendama) u poslednjih deset godina.

Prosečan prinos S&P 500 index

Kako trgovati S&P 500 indeksom?

Indeksom nije moguće direktno trgovati ali je moguće to učiniti putem ETF ugovora, opcija, CFD i fjučers ugovora.
Kako ne bismo širili priču mi ćemo ovde spomenuti samo ETF ugovore i to najpoznatiji SPDR S&P 500 ETF Trust, sa oznakom SPY i Vanguard 500 ETF koji nosi oznaku VOO.

 1. SPY je jedan od fondova kojima se najaktivnije trguje a koji ima za cilj praćenje S&P 500 indeksa, omogućujući investitorima da budu izloženi indeksu posedovanjem jedne hartije od vrednosti, u ovom slučaju ETF ugovora.
  Predstavljen 1993. godine, SPY je bio prvi indeksni fond koji je listiran i kojim se trguje na američkim berzama. Sa samo 6,53 miliona dolara imovine kada je počeo, sada je prešao na više od 330 milijardi dolara imovine.
  Cena SPY ETF-a je jedna desetina vrednosti S&P 500. Dakle, ako je S&P 500 na nivou od 3.600, onda se jedna ETF akcija trguje za oko 360 dolara.
 2. Još jedan poznati ETF pomoću koga je moguće trgovati ovim indeksom je Vanguard 500 ETF koji nosi oznaku VOO.
  Vanguard S&P 500 ETF nudi niske naknade jer menadžerski tim fonda ne trguje aktivno, već samo odražava S&P 500.

Učinak ovih fondova odražava učinak samog S&P 500 indeksa. ETF-ovi koji prate S&P 500 su pogodni za investitore koji su spremni da preuzmu umereni nivo rizika a da ipak budu izloženi američkom tržištu akcija.
Investitori koji žele sa ulažu u takve ETF-ove treba da uzmu u obzir koeficijent troškova, kao i druge faktore pre nego što odaberu jedan u koji će investirati.
SPY ima odnos troškova od približno 0,09%, dok VOO-ov odnos troškova iznosi oko 0,03%.

Kako trgovati pojedinačnim akcijama na berzi – pročitaj ovde!

Da li S&P 500 index plaća dividende?

S&P 500 je indeks, tako da se njime ne može direktno trgovati niti isplaćuje dividende.
Ali ETF-ovi koji prate učinak S&P 500 indeksa isplaćuju dividende.
Emitenti ovih ETF-ova su investicioni fondovi.
Na primer, prinos od dividende SPY-a je otprilike 1,5%.
Fond prikuplja dividende koje su izdale sve kompanije koje plaćaju dividende u S&P 500 indeksu i isplaćuje ih vlasnicima SPY ETF-a.

S&P 500 vs. Zlato

Učinak cene zlata u odnosu na S&P 500 može biti koristan za učesnike na tržištu prilikom procene raspoloženje investitora o akcijama i zlatu.
Investitorima bi moglo biti korisno da pogledaju odnos S&P 500 prema zlatu u procesu donošenja odluka o raspodeli sredstava, što je strategija u kojoj investitori dele svoje portfelje između različitih klasa sredstava kako bi minimizirali rizike ulaganja.
Istorijski gledano, postoji obrnuta korelacija između zlata i tržišta akcija.
To znači da kada zlato raste kada S&P500 pada i obrnuto.

Prednosti i nedostaci ulaganja u S&P 500

Ako ste još u nedoumici oko indeksnog ETF-a ili fonda, razmislite koliko će vam vremena trebati da istražite svaku akciju ponaosob.
Posle svog tog vremena i truda, možda ćete otkriti da je učinak ulaganja u pojedinačne akcije znatno ispod rezultata koji bi se mogli dobiti samo ulaganjem u S&P 500 indeksni fond ili ETF jer je izuzetno teško pobediti tržište.
Legendarni investitor Voren Bafet ima neke mudre savete za željne birače akcija. Bafet je u više navrata ponovio da prosečnom investitoru najbolje ide ulaganja u indeksni fond S&P 500, a ne pokušaji da sam bira akcije.
Bafet je ovo argumentovao činjenicom da od 20 najvećih kompanija na svetu po tržišnoj kapitalizaciji 1989. nijedna nije ostala među 20 najboljih danas.
Ulaganje u S&P 500 ETF je rešenje gde se jednim instrumentom izlažete mnogim najdinamičnijim svetskim kompanijama u najvećoj ekonomiji.
To eliminiše potrebu da provedete bezbroj sati analizirajući i birajući sve te akcije ponaosob.

U nastavku ću navesti neke od najčešćih prednosti i nedostataka ulaganja u ovaj indeks.

Prednosti

 • Izloženost najdinamičnijim svetskim kompanijama
  Ulaganje u S&P 500 index daje investitoru izloženost nekim od najvećih kompanija na svetu, kao što su Apple, Amazon, Google i Tesla.
 • Konzistentni dugoročni prinosi
  Iako prinosi u bilo kojoj pojedinačnoj godini mogu značajno varirati, tokom dužeg vremenskog perioda prosečni prinosi su konstantni.
 • Nije potrebna složena analiza
  Ulaganje u S&P 500 preko ETF-a ili indeksnog fonda znači da ne morate da provodite sate analizirajući i birajući akcije u uzaludnom pokušaju da pobedite tržište.

Nedostaci

 • Indeksom dominiraju kompanije sa velikom tržišnom kapitalizacijom, a njegovih 10 najvećih komponenti čine skoro jednu trećinu indeksa.
  To znači da S&P 500 index nema nikakvu izloženost akcijama sa malom i srednjom kapitalizacijom koje mogu imati mogućnost da rastumnogo brže od akcija sa velikom tržišnom vrednošću.
  Sa druge strane, indeks ima preveliku izloženost promeni cene akcija prvih 10 najvećih kompanija u indeksu.
 • Indeks ima rizike svojstvene ulaganju u kapital
  S&P 500 index ima rizike svojstvene ulaganju u kapital, kao što su volatilnost i rizik pada.
  Na primer, indeks je izgubio skoro jednu trećinu svoje vrednosti u periodu od nekoliko nedelja u martu kada je nastupila COVID-19 kriza.
  Novijim investitorima će možda biti teško da tolerišu takvu volatilnost.
 • Uključuje samo američke kompanije
  S&P 500 index uključuje samo američke kompanije i isključuje kompanije u drugim delovima sveta, kao što su Azija i Evropa.

Saznaj kako je nastao prvi berzanski indeks.

Nadam se da ćeš posle ovog teksta moći samostalnije da odlučuješ o svom ulaganju u S&P 500 indeks.

Naučite šta je berza i kako trgovati akcijama na berzi – pogledajte besplatnu lekciju o investiranju i prijavite se za kurs Investiranje u akcije na berzi.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter