POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 je u padu dok tržište pokušava da se oporavi nakon višenedeljnih gubitaka, Nasdaq u padu za više od 1%.

Indeks S&P 500 pao je u nestabilnom trgovanju u ponedeljak, pošto ovaj indeks nije uspeo da se oporavi od prošlonedeljnih gubitaka jer su trgovci razmatrali mogućnost recesije u SAD.

Tokom sesije u ponedeljak, glavni indeksii su fluktuirali između visokih i najnižih vrednosti. Dow Jones Industrial Average zaključio je dan na 32.223,42 poena, što je povećanje od 26,76 poena ili 0,08%. Nakon što je ranije tokom dana pao čak 0,99%, S&P 500 je izgubio 0,39% i završio na 4.008,01. Nasdaq Composite indeks pao je za 1,2% na 11.662,79.

Akcije su povukle naniže akcije tehnoloških kompanija. Nekoliko cloud kompanija je izgubilo na vrednosti, uključujući Datadog, Cloudflare i Atlassian, koje su pale za 10,7%, 13,6% i 6,3%. Tesline akcije su pale za 5,9%.

Zabrinutost zbog usporavanja ekonomskog rasta SAD, povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi i rastuće inflacije uticali su na raspoloženje tržišta ove nedelje. Petak je označio kraj najdužeg gubitničkog perioda DOW-a od 2001.

S&P 500 je u šestonedeljnom nizu gubitaka, najdužem od 2011. godine.

Screenshot 16
Kretanje indeksa S&P 500 YTD

„Nastavljamo sa tranzicijom kroz ovu promenu kamatnih stopa“, rekao je Bill Norti, viši direktor za investicije u U.S. Bank Wealth Management. „Tako da je kriva prinosa američkog trezora nastavila da se kreće više u očekivanju veće ostvarene inflacije i prilagođavanja politike Federalnih rezervi, videli smo dosledno i široko prilagođavanje procene imovine koje se dogodilo u skladu sa tim rastućim problemima inflacije.”

„S&P 500 se brzo približava nivou koji je istorijski ukazivao na to da su zabrinutosti za budući rast uračunate u cenu“, napisao je analitičar Citi-ja Skot Kronert u svojoj belešci.

U međuvremenu, stratezi RBC-ja za  tržište kapitala rekli su u napomeni od ponedeljka da je S&P 500 na račvanju puta dok pokušava da pronađe dno.
Stratezi predviđaju da će akcije biti jednake padu krajem 2018. ako se indeks širokog tržišta održi na 3.850, što je blizu najniže vrednosti unutar dana koju je S&P 500 umalo slomio prošle nedelje.

„S&P 500 se i dalje trguje kao da doživljava strah od rasta, okvir koji je ukazivao na pad S&P 500 na ~3.850“, napisao je strateg RBC Capital Markets Lori Kalvasina.
„Trenutni trendovi u ekonomskim prognozama i dalje podržavaju ideju da je ovo pravi način razmišljanja o tome koliko bi akcije trebalo da padaju, iako ostajemo svesni da bi se to moglo promeniti.”

Energetski sektor je predvodio rast S&P 500, porastao je za 2,6%. Energetske kompanije sa najboljim učinkom u ponedeljak su bile Occidental Petroleum, koji su porastao za otprilike 5,7%. U međuvremenu, Marathon Oil je skočio 3,6%.
Ovi dobici su usledili pošto su cene nafte u Sjedinjenim Američkim Državama porasle za oko 3% na spekulaciji da će Kina moći da se oporavi od ekonomskog usporavanja izazvanog blokadom COVID-a.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter