POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500, Nasdak zatvaraju četvrtu nedelju zaredom kako optimizam raste

Volstrit je u petak završio u porastu jer su znaci da je inflacija možda dostigla vrhunac u julu povećali poverenje investitora da bi na tržištu moglo biti u toku i podstakli S&P 500 i Nasdaq da objavljuju svoju četvrtu nedelju zaredom u porastu.

S&P 500 je porastao za 17,7% u odnosu na najnižu vrednost iz sredine juna, a najnoviji dobici dolaze iz podataka ove nedelje koji pokazuju sporiji rast indeksa potrošačkih cena nego što se očekivalo i iznenađujući pad cena proizvođača prošlog meseca.

S&P 500 je prešao tehnički nivo koji se pažljivo pratio od 4.231 poena, što ukazuje da je referentni indeks nadoknadio polovinu svojih gubitaka od pada sa vrhunca svih vremena u januaru. Korak od 50% za neke signalizira bikovsko tržište.

„To je zaista samo broj, ali svakako čini da se investitori osećaju bolje – barem oni koji su kupili blizu dna“, rekao je Tim Griski, glavni investicioni strateg u Inverness Counsel-u u Njujorku.

„Ne bih još proglasio pobedu nad ovim medvedjim tržištem. Verovatno još uvek postoje neke loše vesti. Ali postoji velika šansa da smo videli dno.“

Za nedelju dana, S&P 500 je dodao 3,25%, Dow je porastao za 2,92%, a Nasdaq za 3,8%.

magnifier 5245329 1280 1
S&P 500, Nasdak zatvaraju četvrtu nedelju zaredom kako optimizam raste 2

Obim na američkim berzama iznosio je 9,99 milijardi akcija, u poređenju sa prosekom od 11,04 milijarde za celu sesiju u poslednjih 20 trgovačkih dana.

Kako su S&P 500 i Nasdaq objavili svoje najduže nedeljne pobedničke nizove od novembra, analitičari su primetili da Federalne rezerve još uvek nemaju posla jer nastoje da ukrote inflaciju agresivnim podizanjem kamatnih stopa bez izazivanja recesije.

Inflacija bi do kraja godine mogla da se uspori na 7% ili malo niže, ali postizanje bazne inflacije ispod 4%, što je dvostruko više od cilja Fed-a, biće teže nego što tržišta očekuju, rekao je Mularki.

Trgovci određuju cene u manje jastrebovom Fed-u, sa fjučersima Fed fondova koji pokazuju 55,5% šanse da kreatori politike Fed-a podignu stope za 50 baznih poena kada se sastanu u septembru, umesto za 75 baznih poena.

Bilo je zeleno na Volstritu drugi dan zaredom, sa svih 11 glavnih S&P 500 sektora koji su u porastu, zajedno sa poluprovodnicima. Akcije su porasle za 2,1%, dok je vrednost porasla za 1,4%.

Investitori su kupili 7,1 milijardu dolara u akcijama u nedelji do srede, prema belešci Banke Amerike, pri čemu su akcije rasta u SAD zabeležile najveći nedeljni priliv od decembra prošle godine.

Optimizam su uticali i na podatke koji pokazuju da je raspoloženje Američkih potrošača dodatno poraslo u avgustu sa rekordno niskog nivoa ovog leta i da su kratkoročni izgledi američkih domaćinstava za inflaciju ponovo ublaženi zbog ublažavanja cena benzina.

Analitičari u celini veruju da je S&P 500 zabeležio rast zarade od 9,7% u odnosu na prethodnu godinu u periodu od aprila do juna, mnogo jači od 5,6% predviđenih na kraju kvartala, po Refinitivu.

Banke su porasle za 1,4% kako bi produžile svoj rast šestu nedelju zaredom.

S&P 500 je objavio pet novih 52-nedeljnih maksimuma i 29 novih padova; Nasdaq Composite je zabeležio 78 novih maksimuma i 39 novih padova.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter