POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 raste uz optimistične rezultate

Indeks S&P 500 je skočio u petak, pošto decembarski izveštaj o zapošljavanju koji pokazuje slabiji rast plata, a podaci koji ukazuju na blagu kontrakciju u uslužnoj aktivnosti ublažili su strahove od oštrih odluka Federalnih rezervi.

S&P 500 je porastao 2,28%, Dow Jones Industrial Average je dobio 2,13% ili 702 poena, Nasdaq Composite je porastao za 2,56%.

Privreda je prošlog meseca otvorila 223.000 radnih mesta, što je znatno iznad procena ekonomista od 200.000, ali je stopa nezaposlenosti pala na 3,5%. Prosečna zarada po satu pala je više nego što se očekivalo na 4,6%, ublažavajući zabrinutost zbog spirale rasta plata koja bi primorala Fed da se više oslanja na povećanje stopa.

Prinosi na trezorske obveznice su naglo pali pošto su investitori nastavili da cene u sniženju tempo povećanja stopa na sastanku Fed-a sledećeg meseca.

ISM neproizvodni podaci za decembar pali su na 40,6, izostala su očekivanja od 55. Očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju.

Ali nisu svi na Volstritu uvereni da će najnoviji ekonomski podaci značajno promeniti razmišljanje Fed-a o tempu zaoštravanja monetarne politike.

„Izgleda da tržište razmišlja da, s obzirom na ovaj trend podataka, možda Fed neće morati ponovo da podiže 50 baznih poena u februaru, možda će to biti manje, ili će možda odlučiti da pauziraju… mi ne Neophodno je da se složim sa tim načinom razmišljanja“, rekao je Brajan Malberi, menadžer portfolija klijenata u Zacks Investment Management-u.

„U zapisniku sa decembarskog sastanka Fed-a [objavljenog] ove nedelje, članovi grupe FOMC bili su jednoglasni… Oni će zadržati visoke kamatne stope tokom cele godine“, dodao je Mulberi.

Materijali i industrije doveli su šire tržište do većeg rasta, dok je velika tehnologija takođe igrala ulogu podstaknutu padom prinosa trezora.

Apple Inc je porastao za više od 3% kako bi predvodio napredak u velikoj tehnologiji, a slede ga Meta Platforms, Alphabet i Microsoft Corporation.

Tesla Inc, u međuvremenu, oporavila se nakon što je dostigla 101,82 dolara, što je najniži nivo za 52 nedelje, pošto su se pojavili mali kupci čak i kada su se pojačale brige o potražnji nakon što je tržište električnih vozila snizilo cene svojih električnih vozila po drugi put u tri meseca.

„Smanjenje cena koje vidimo u Kini je priča o potražnji, ali verujem da sa 100 dolara po akciji, dolazimo do tačke da [Tesla] počinje da dostiže ogroman nivo nagrade shodno riziku za posedovanje, uprkos ulasku u četvrti kvartal, gde je očigledno da će sniziti smernice“, rekao je analitičar Vedbusha Dan Ives u intervjuu za Bloomberg. “Mislim da je to zaista strah.”

U drugim vestima, Costco Wholesale Corp je izvestio da je prodaja porasla na 23,8 milijardi dolara u decembru 2022, što je povećanje od 7% u odnosu na isti period prošle godine, uprkos slabijoj ekonomskoj pozadini koja opterećuje potrošače.

McDonalds Corp, u međuvremenu, navodno gleda na otpuštanje radnih mesta kao deo plana reorganizacije za podsticanje širenja restorana, izvestio je u petak CNBC.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter