POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 se juče zatvorio na rekordnom nivou dok prinosi rastu

Globalne akcije su skočile na više od dvogodišnjeg maksimuma, a S&P 500 je zatvoren na rekordnom nivou u sredu, dok su snažni kvartalni izveštaji nadomestili zabrinutost zbog američkih regionalnih banaka i kineskih tržišta.

Obveznički prinosi su porasli nakon što su komentari zvaničnika Federalnih rezervi potvrdili očekivanja da centralna banka možda neće uskoro smanjiti kamatne stope.

Američki dolar je oslabio, dok su cene nafte porasle.

MSCI svetski indeks akcija, koji prati akcije u 49 zemalja, dobio je 0,59% nakon što je dosegnuo najviši nivo od sredine januara 2022. godine.

Na Vol Stritu, Dow Jones Industrial Average je skočio 175,88 poena na 38.697,24, S&P 500 je dobio 39,93 poena na 4.994,16, dok je Nasdaq Composite dodao 140,80 poena na 15.749,80.

S&P 500 je zatvoren na najvišem nivou ikada, podignut optimizmom zbog kvartalnih izveštaja kompanija Chipotle Mexican Grill i Ford Motor.

“Nalazimo se na sredini izveštajne sezone za 4. kvartal, i rekli bismo da je bilo više dobrih vesti nego loših,” rekao je Arthur Hogan, glavni tržišni strateg u B. Riley Wealth, u belešci tržišta.

Američki regionalni bankarski sektor ostao je zabrinutost dok je Moody’s snizio rejting New York Community Bancorp na nivo smeća, navodeći pritisak na finansiranje i likvidnost.

Indeks regionalnih banaka KBW je delimično smanjio gubitke, ali je ipak završio niže i do sada je pao više od 5% ovog meseca.

Kineski regulatori nastavljaju napore da stabilizuju tržišta, postavljajući dalje ograničenja na kratku prodaju, a državni investitori su rekli da proširuju svoje planove kupovine akcija. Predsednik Si Đinping će razgovarati o berzanskom tržištu sa finansijskim regulatorima, prenosi Bloomberg News.

Šef kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti je zamenjen u sredu, prema agenciji Sinhua, dok se donosioci politika bore da stabilizuju glavne berzanske indekse zemlje.

“Pogledajmo više od 5 biliona dolara koji su izbrisani sa tržišta akcija. Jasno je da žele da zaustave te gubitke, žele da uvedu promene i trude se da budu mnogo odlučniji u vezi s tim,” rekla je Aneeka Gupta, strateg za akcije u kompaniji WisdomTree.

U Evropi, akcije su završile niže dok su slabost delova bankarskog sektora uticali na tržište, dok su gubici u energetskim divovima Equinor i TotalEnergies nakon korporativnih ažuriranja samo dodatno pogoršali pad.

Pan-evropski STOXX 600 indeks je završio 0,3% niže, dok su akcije u Španiji zaostajale za regionalnim vršnjacima i povukle se za 1,2%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter