POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta će se desiti kada poslednji Bitcoin bude „izrudaren”?

Satoshi Nakamoto je izrudario prvi Bitcoin, tzv. “genesis blok“, 3. januara 2009. godine, označavajući početak kripto industrije vredne milijarde dolara. Međutim, sa ograničenom ponudom Bitcoina, sudbina rudara nakon što poslednji Bitcoin bude izrudaren je nejasna.

Bitcoin se stvara putem rudarenja (mining), procesa koji uključuje računarsku opremu za rešavanje složenih matematičkih problema i verifikaciju transakcija na blockchain mreži. Za svoj rad, rudari su nagrađivani unapred određenom količinom BTC za svaki blok transakcija.

Prema Blockchain Council-u, rudarima je do sada dodeljeno više od 19 miliona BTC u nagradama, a prema Nakamotovom belom papiru, dostupno je samo 21 milion Bitcoina. Kada se dostigne ova granica, rudari više neće dobijati nagrade za verifikaciju transakcija.

Nick Hansen, osnivač i CEO Bitcoin rudarske kompanije Luxor Mining, kaže da će rudari nastaviti da igraju ključnu ulogu u verifikaciji transakcija na blockchain-u, ali će se način njihove naknade promeniti. Trenutno, uspešno verifikovanje novog bloka na blockchain-u nagrađuje rudare sa 6,25 BTC, što vredi oko 188.381 dolara. Rudari takođe dobijaju i naknade za transakcije.

Prema Hansenovim rečima, naknade za transakcije će vremenom postati osnovni podsticaj za rudare nakon što poslednji BTC bude izrudaren.

Međutim, ova promena je verovatno još godinama daleko, s obzirom da će svi trenutni rudari biti mrtvi kada budu dobili poslednju nagradu za blok Bitcoina.

Procenjuje se da će poslednji Bitcoin biti izrudaren oko 2140. godine, na osnovu stope otkrivanja blokova i “halving” procesa, koji se dešava otprilike svake četiri godine. Halving smanjuje nagrade koje rudari dobijaju, a sledeći se trenutno predviđa da će se dogoditi oko aprila 2024. godine. To će smanjiti nagradu za svaki blok na 3,125 BTC, što vredi oko 94.190 dolara.

Što se tiče cene Bitcoina 2140. godine, to će zavisiti od nepredvidivih faktora kao što su tražnja na tržištu, regulatorna sredina, tehnološki napredak i makroekonomski faktori. Hansen smatra da će cena Bitcoina u to vreme zavisiti od dinamike tržišta.

Jaran Mellerud, istraživački analitičar iz Hashrate Index-a, smatra da će sa rastom usvajanja i korišćenja Bitcoina, naknade za transakcije drastično rasti i postati glavni izvor prihoda za rudarske kompanije. Mellerud veruje da će vrednost Bitcoina do 2140. godine biti merena ne u američkim dolarima ili drugim fiat valutama, već u energetskim terminima, kao što sada merimo kupovnu moć dolara u terminima energije, npr. barela nafte.

Nakon što poslednji Bitcoin bude izrudaren, vrednost Bitcoina će verovatno biti izmerena kroz globalnu inflaciju-odražavajući referentni kurs, a glavna promena cena će se desiti kada jedna ili više zemalja ozbiljno prihvate Bitcoin kao svoju rezervnu valutu.

White dodaje da “ne možemo predvideti šta će sve uticati na Bitcoin – ratovi i energetske krize – ali, šta ako postanemo prava višesvemirska vrsta do tada i moramo produžiti vreme proizvodnje blokova kako bismo podržali brzinu komunikacije na nivou solarnog sistema.”

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter