POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta danas pokreće berze?

Američki predsednik Džo Bajden kaže da poslanici vode produktivne razgovore o podizanju gornje granice duga, ali konačni dogovor još nije postignut, a neizvršenje obaveza je za samo nekoliko dana. Takođe, trebalo bi da bude objavljen pokazatelj inflacije koji pomno prate Federalne rezerve, kao i to da li će OPEC+ smanjiti proizvodnju nafte na svom sledećem sastanku.

1. Još nema dogovora za gornju granicu duga

Predsednik Bajden je u četvrtak rekao da je postignut napredak u tekućim pregovorima sa najvišim republikancem iz Predstavničkog doma Kevinom Makartijem, dodajući da će njihovi savetnici nastaviti da se sastaju. Međutim, Makarti je naglasio da još uvek nije postignut nikakav sporazum, a da su obe strane u ćorsokaku oko predloga o potrošnji.

Bajden i Makarti se približavaju dogovoru koji bi ukinuo ograničenje zaduživanja od 31,4 biliona dolara na dve godine i ograničio rashode na većinu stavki, navodi se u izveštaju Rojtersa koji se poziva na neimenovanog američkog zvaničnika.

Dogovor, međutim, nije konačan i potrebno je odobrenje Kongresa kako bi savezna vlada izbegla potencijalno neizvršenje obaveza. Ministarstvo finansija je navelo da bi moglo ostati bez sredstava za otplatu dugova već 1. juna, što je događaj koji preti da gurne američku ekonomiju u recesiju i da uzdrma globalna tržišta.

2. Fjučersi na neutralnoj teritoriji

Fjučersi na američke akcije su u petak na neznatno nižim nivoima.

S&P 500 fjučersi su oslabili za 7 poena ili 0,18%, Nasdaq 100 fjučersi su ostali uglavnom nepromenjeni, a Dow fjučers ugovor je pao za 64 poena ili 0,20%.

Akcije na Volstritu su u velikoj meri ojačale na prethodnoj sesiji nakon što je prognoza giganta za proizvodnju čipova, Nvidia, navela trgovce da povećaju svoje opklade na kompanije koje koriste veštačku inteligenciju. Juče je referentni S&P 500 je ojačao 0,88%, dok je tehnološki težak Nasdaq Composite skočio za 1,71%.

3. Cene zlata su nestabilne usred diskusija o gornjoj granici duga

Cene zlata su u petak porasle, oporavljajući se od prethodnog pada, podstaknute padom dolara.

Spot zlato je poraslo za 0,59% na 1.952,26 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato koji ističu u junu porasli za 0,45% na 1.952,35 dolara po unci.

Uprkos povećanju, metal i dalje ostaje na kursu pada treću nedelju zaredom. Zlato je doživelo oštar preokret u odnosu na rekordne vrednosti postignute početkom maja, pošto je ublažavanje zabrinutosti zbog neposredne bankarske krize uticalo na njegov status kao sigurnog utočišta.

4. Nafta raste usled mogućeg smanjenja proizvodnje OPEC+

Cene nafte porasle su u petak, pošto je Rusija umanjila izglede za dalje smanjenje proizvodnje OPEC+ na sastanku sledećeg meseca.

Zamenik ruskog premijera, Aleksandar Novak, rekao je u četvrtak da ne očekuje nove korake od grupe proizvođača nafte na sastanku 4. Juna.

Fjučersi američke sirove nafte su porasli za 0,36% na 72,09 dolara po barelu, dok je Brent ugovor ojačao 0,22% na 76,43 dolara.

Obe referentne vrednosti bile su na pravom putu da ove nedelje ostvare mali dobitak zbog znakova pooštravanja ponude i poboljšanja tražnje za gorivom u SAD, najvećem svetskom potrošaču nafte.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter