POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta očekivati na berzi ove nedelje?

Ključni događaji: Indeks lične potrošnje (PCE), izveštaji o zaradama u tehnološkom i maloprodajnom sektoru, poverenje potrošača

Tržišta se vraćaju punom radnom vremenu nakon skraćene nedelje zbog dana zahvalnosti. Indeks lične potrošnje (PCE) za oktobar će biti objavljen u utorak, pružajući investitorima uvid u inflaciju pred sastanak Federalnih rezervi sredinom decembra. Salesforce objavljuje zarade u četvrtak, dok će i Intuit, Workday, Crowdstrike, Dollar Tree i Five Below takođe izvestiti o rezultatima tokom ove nedelje. U utorak će biti objavljen indeks poverenja potrošača za novembar, dok će u sredu investitori saznati prve podatke bruto domaćeg proizvoda Sjedinjenih Američkih Država za treći kvartal. Nakon dana zahvalnosti i Crnog petka, američka tržišta će nastaviti punim tempom ove nedelje, gde će biti objavljeni najnoviji podaci o inflaciji, a nekoliko značajnih firmi će izveštavati o zaradama.

FP Linkedin 1028 x 628 px 2 1 2
Šta očekivati na berzi ove nedelje? 3
FP Linkedin 1028 x 628 px 3 1 1
Šta očekivati na berzi ove nedelje? 4

Najvažniji događaj nedelje će verovatno biti najnoviji podaci o inflaciji ili indeks lične potrošnje (PCE) koji će pružiti uvid u to da li kampanja Federalnih rezervi za suzbijanje inflacije putem povećanja kamatnih stopa daje rezultate. Verovatno će ovaj podatak pomoći donošenju odluke FOMC-a o visini kamatnih stopa pred nadolazeći sastanak 12. i 13. decembra.

Investitori će takođe dobiti izveštaje o prodaji novih stanova, indeksu cena stanova za septembar, prodaji novih i očekivanoj prodaji stanova za oktobar, kao i poverenju potrošača u novembru.

Nedelja će obuhvatiti niz izveštaja o zaradama u tehnološkom, finansijskom i maloprodajnom sektoru, predvođenim od strane firme za upravljanje odnosima s klijentima Salesforce u sredu, dok će pružalac usluga poreskih usluga Intuit, firma za upravljanje računarstvom u cloud-u Workday, provajder kibernetičke sigurnosti Crowdstrike, i maloprodajni trgovci Dollar Tree i Five Below takođe izvestiti.

Fed je podigao kamatne stope na 5,25% do 5,5% u nameri da obuzda cene koje su skočile 2022. godine, kada su bile u proseku 9% više u odnosu na prethodnu godinu. Cilj inflacije Federalnih rezervi je 2%.

Nakon što je podigao kamatne stope na najviši nivo u poslednjih 22 godine tokom nekoliko uzastopnih sastanaka, stope inflacije su padale, sa PCE od 3,4% u septembru

Autor: TERI LEJN, Investopedia

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter