POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta pomera berze danas? Top 5 stvari koje bi trebalo da znate!

Počinje svedočenje Powell-a pred kongresom

Šef Federalnih rezervi, Jerome Powell, započinje dvodnevno kongresno svedočenje kasnije u toku dana, obraćajući se Odboru za finansijske usluge Predstavničkog doma. Ovo dolazi samo nedelju dana nakon što je centralna banka SAD-a zaustavila povećanje kamatnih stopa, ali naznačila da bi ih mogla ponovno podići ove godine.

Federalne rezerve su predvidele da bi referentna kamatna stopa mogla dostići 5,6% do kraja godine, što bi impliciralo najmanje dva povećanja od 25 baznih poena.

Visoka inflacija u Velikoj Britaniji

Inflacija u Velikoj Britaniji iznenadila je investitore svojim rastom, pri čemu je glavni indeks potrošačkih cena (CPI) porastao za 8,7% u maju, isto kao i prethodnog meseca, što je iznad očekivanih 8,4%.

Dodatno, bazna inflacija koja ne uključuje hranu i energiju neočekivano se ubrzala na 7,1% u odnosu na prethodnih 6,8%, stavljajući pritisak na Banku Engleske da poveća kamatne stope na sastanku u četvrtak.

Očekuje se da će Banka Engleske povećati kamatne stope za 25 baznih poena na 4,75%, iako ovi podaci o inflaciji povećavaju rizik od povećanja kamatnih stopa od 0,5% jer centralna banka nastavlja najbrže zatezanje monetarne politike u poslednjih 40 godina.

Dodatni problem za zemlju je izveštaj koji pokazuje da je javni dug Ujedinjenog Kraljevstva premašio 100% BDP-a prvi put od 1961. godine, nakon što je vlada u maju pozajmila više od očekivanih 20 milijardi funti (1 funta = 1,2708 dolara).

Fjučersi stabilni; Slabljenje akcija FedEx-a

Fjučersi u SAD-u trguju se uglavnom nepromenjeno u sredu, dok investitori očekuju svedočenje šefa Federalnih rezervi, Jeromea Powella, za uvide u budućnost kamatnih stopa.

Dow fjučersi je pao samo 3 poena ili manje od 0,1%, S&P 500 fjučersi se trguju stabilno, a Nasdaq 100 fjučersi su pali 6 poena ili 0,1%.

Glavni indeksi su završili niže u utorak kako su investitori povukli novac nakon snažnih dobitaka prošle nedelje, nakon što su Federalne rezerve zaustavile produženi ciklus podizanja kamatnih stopa.

Sveobuhvatni S&P 500 je prošle nedelje dostigao najviši nivo od aprila 2022. godine i ostvario petu uzastopnu pozitivnu nedelju.

U korporativnim vestima, očekuje se kvartalni izveštaj iz kompanija poput građevinske kompanije KB Home (NYSE:KBH) i proizvođača kamp-prikolica Winnebago Industries (NYSE:WGO), dok je akcija kompanije FedEx (NYSE:FDX) pala pre otvaranja berze nakon što su “izazovi u potražnji” naveli kompaniju da planira povlačenje još 29 aviona u fiskalnoj godini koja je počela 1. juna.

Tesla razmatra ulaganje u Indiju

Elon Musk ponovno okreće svoj pogled prema Indiji, najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, nakon što se CEO Tesle (NASDAQ:TSLA) sastao sa Narendra Modijem tokom posete indijskog premijera Sjedinjenim Američkim Državama.

“Uveren sam da će Tesla biti prisutna u Indiji i to ćemo učiniti što je pre moguće”, rekao je Musk novinarima nakon sastanka. “Ne želimo da žurimo sa najavom, ali mislim da je veoma verovatno da će biti značajnih investicija.”

Tesla i Indija su prethodno vodili razgovore o ulaganju u treću najveću azijsku ekonomiju. Proizvođač električnih vozila izrazio je želju da prvo izvozi u Indiju kako bi testirao tražnju.

Cene nafte rastu pred američke zalihe

  Cena nafte je blago porasla u sredu, nakon dva uzastopna pada, uoči najnovijih nedeljnih podataka o zalihama nafte u SAD-u.

  Terminski ugovori za američku sirovu naftu su porasli 0,3%, sa cenom od 71,39 dolara za barel, dok je Brent nafta porasla 0,2% na 76,03 dolara po barelu.

  Podaci o zalihama nafte u SAD-u iz američkog instituta za naftu API će biti objavljeni kasnije u toku dana, a moguć je pad rezervi nakon prošlonedeljnog značajnog povećanja od jednog miliona barela.

  Ipak, naftno tržište ima teškoće da pronađe podršku, čak i nakon što je Saudijska Arabija odlučila da ograniči svoju proizvodnju, usled rastućih zabrinutosti oko ekonomskog oporavka u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, kao i zbog zatezanja monetarne politike na zapadu što ograničava ekonomsku aktivnost.

  Autor članka:

  Pretraga

  Podržite naš rad

  Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

  Najnoviji članci

  Newsletter