POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta su odbrambene akcije i na koje treba obratiti pažnju u 2023.?

Odbrambene akcije su kategorija akcija koje imaju tendenciju da daju bolje rezultate od ostalih tipova akcija tokom ekonomskih padova. To su akcije kompanija koje pružaju esencijalna dobra ili usluge za kojima postoji velika tražnja čak i kada privredi ne ide dobro. Odbrambene akcije se često nazivaju akcijama „otpornim na recesiju“. To je zato što imaju tendenciju da se drže bolje od ukupnog tržišta u teškim ekonomskim vremenima.

Mali investitori se često okreću odbrambenim akcijama kao načinu da ublaže rizik u svom portfelju. Ove kompanije imaju tendenciju da imaju stabilnu i pouzdanu zaradu, što može da obezbedi određeni stepen stabilnosti na promenljivom tržištu. One takođe imaju tendenciju da plaćaju dividende, što može obezbediti stalan tok prihoda za investitore.

Da li investitori sada treba da dodaju odbrambene akcije na svoju “watch” listu?

Neki primeri odbrambenih akcija uključuju kompanije koje prodaju proizvode široke potrošnje kao što su Procter & Gamble, zdravstvene kompanije kao što su Johnson & Johnson i komunalne kompanije kao što je Duke Energy. Ove kompanije možda nemaju najveći potencijal rasta, ali pružaju osećaj sigurnosti tokom neizvesnih vremena. Ulaganje u kombinaciju odbrambenih i brzorastućih akcija može pomoći u balansiranju portfelja i pružanju zaštite tokom pada tržišta. Imajući ovo na umu, hajde da pogledamo tri potencijalno najbolje odbrambene akcije na berzi u 2023.

pexels tima miroshnichenko 6509142 1 1
Šta su odbrambene akcije i na koje treba obratiti pažnju u 2023.? 2

Odbrambene akcije za 2023:

Northrop Grumman Corporation

General Dynamics Corporation

Costco Wholesale Corporation

Northrop Grumman (NOC)

Northrop Grumman Corporation (NOC) je američka globalna kompanija za vazduhoplovnu i odbrambenu tehnologiju. Kompanija posluje u četiri poslovna segmenta: vazdušni sistemi, sistemi misije, tehnološke usluge i inovacioni sistemi. Glavne oblasti fokusa kompanije uključuju odbranu i bezbednost, civilnu vladu i komercijalne klijente.

Samo prošle nedelje, kompanija je objavila da trenutno radi na razvoju AN/APG-85. Ovo je napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA) za F-35 Lightning II. Trenutno proizvode radar za kontrolu vatre AN/APG-81 AESA, koji je ključna komponenta senzorskog paketa F-35. Štaviše, Northrop Grumman igra ključnu ulogu u razvoju, modernizaciji, održavanju i proizvodnji aviona F-35.

Do sada, u 2023., akcije NOC-a su pale za 14,60%. 

General Dynamics (GD)

General Dynamics Corporation (GD) je američka kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu. Ukratko, kompanija nudi niz proizvoda i usluga u oblastima vazduhoplovstva, borbenih sistema, informacionih tehnologija i pomorskih sistema.

U decembru 2022, Upravni odbor General Dynamics-a najavio je da će akcionarima isplaćivati redovnu tromesečnu dividendu od 1,26 dolara po akciji od 10. februara 2023. Dividenda će biti isplaćena akcionarima koji su evidentirani 20. januara 2023. godine.  GD nudi svojim akcionarima i godišnji prinos od dividende od 2,10%.

Od početka godine do sada, akcije GD-a su izgubile na vrednosti 3,34%. 

Costco Wholesale Corporation (COST) 

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Costco Wholesale Corporation (COST) je američka multinacionalna korporacija koja upravlja lancem velikih maloprodajnih objekata samo za članstvo (skladišni klub).
Svojim članovima nudi širok izbor robe po sniženim cenama.

Kompanija je objavila rezultate prodaje u decembru 2022. Detaljnije, Costco Wholesale je izvestio o povećanju neto prodaje od 7% za mesec decembar 2022. Pored toga, kompanija je ostvarila 23,80 milijardi dolara neto prodaje za ovaj period. To je bolji rezultat u poređenju sa 22,24 milijarde dolara u istom periodu prethodne godine. Osim toga, za 18 nedelja koje su završene 1. januara 2023. godine, kompanija je prijavila neto prodaju od 82,16 milijardi dolara što predstavlja povećanje od 7,6% sa 76,34 milijarde dolara u istom periodu prethodne godine.

Od početka godine akcije su porasle za 7,05%. 

Ukoliko želite da naučite sve o odbrambenim akcijama i kako da formirate portfolio akcija, prijavite se za kurs Investiranje u akcije na berzi.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter