POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Starbucks prodaja nije ispunila očekivanja tržišta!

Starbucks nije ispunio očekivanja tržišta po pitanju tromesečne prodaje u utorak, pri čemu je tražnja za njihovom kafom i hladnim napicima pokazala znakove smanjenja na severnoameričkom i međunarodnom tržištu, iako je prodaja u Kini naglo skočila.

Starbucks je ostvario profit od 1 dolara po akciji, nadmašivši prosečnu procenu analitičara od 95 centi.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Ukupna uporedna prodaja Starbucks-a je porasla 10% u poređenju sa očekivanjima analitičara od 11,8%, pokazuju podaci Refinitiv IBES-a. Na međunarodnom tržištu, prodaja je porasla za 24%, takođe propuštajući procene od 25,7%.

Najveći lanac kafeterija na svetu cilja na mlađu, bogatiju američku klijentelu lansiranjem novih pića i promovisanjem ponude hrane koja je doprinela povećanju prosečne prodaje po mušteriji. Međutim, tromesečne transakcije su porasle samo za 1% u Severnoj Americi, usporavajući se u odnosu na 6% porasta u prethodnom kvartalu.

Međutim, Starbucks je doživeo nagli oporavak u Kini, sa rastom prodaje od 46% u trećem tromesečju. Taj oporavak je bio u skladu sa očekivanjima i smatra se da će potrajati, rekli su zvaničnici kompanije investitorima u telefonskom pozivu.

Akcije Starbucks-a su blago pale u trgovanju posle zatvaranja berze, iako je lanac kafeterija nadmašio očekivanja Volstrita za kvartalnu dobit i blago povećao svoja očekivanja za rast zarade tokom cele godine.

Starbucks je predvideo da će prosečne nedeljna prodaja u Kini rasti u rasponu niskih do srednjih jednocifrenih brojeva u tekućem kvartalu, što će rezultirati sličnim rastom prodaje u odnosu na prethodni period.

Takođe je naveo da ima rekordnih više od 20 miliona članova u svojem programu lojalnosti kupaca u Kini, koja je njegovo najveće tržište van Sjedinjenih Američkih Država, koje ima 31,4 miliona članova.

Ipak, kompanija je proširila svoju prilagođenu operativnu maržu na 17,4% u tromesečju koje je završeno 2. jula, sa 16,9% u prethodnoj godini, jer su smanjeni troškovi robe pomogli da se nadoknadi uticaj povećanih ulaganja u plate i beneficije radnika.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter