POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Stope ECB-a, usporavanje Apple-a, rasprodaja nekretnina – šta se dešava na tržištu

Evropska centralna banka bi mogla povećati stope više nego što je najavila u četvrtak, podižući evro. Tržište stanovanja ostaje u centru pažnje sa građevinskim dozvolama, a podaci o stambenim poslovima za jun. Netfliks, Johnson & Johnson i Lockheed Martin svi objavljuju rezultate. A cene nafte su ponovo pod pritiskom kako raste broj slučajeva COVID-a u Kini. Evo šta treba da znate na finansijskim tržištima u utorak, 19. jula.

  1. ECB će razgovarati o povećanju kamatne stope za 50 baznih poena, evro se odbio od najnižih vrednosti

Evro je porastao i Evropska centralna banka će razmotriti povećanje svojih zvaničnih kamatnih stopa za 50 baznih poena na sastanku u četvrtak, prenose vesti pozivajući se na neimenovane izvore.

ECB je do sada vodila samo povećanje od 25 baznih poena, ali je bila negativno iznenađena ponovljenim prekoračenjem inflacije, od kojih je poslednji ranije potvrdio Eurostat po godišnjoj stopi od 8,6%. Čak i ako se isključe efekti nestabilne energije i hrane, troškovi života porasli su za 4,6% u odnosu na godinu ranije, što je više nego dvostruko od cilja ECB-a.

Tržišta obveznica evrozone su stoički prihvatila vest, još uvek u suspendovanoj animaciji dok su čekali ishod pregovora Marija Dragija da svoju koalicionu vladu zadrži na okupu. Dragi je u ponedeljak zaključio važan dogovor o uvozu dodatnih količina prirodnog gasa iz Alžira, iako to možda neće biti dovoljno da spreči ozbiljan i nepopularan pad životnog standarda ove godine.

  1. Podaci o stambenom tržištu u fokusu nakon pada NAHB indeksa tržišta nekretnina

Američko stambeno tržište ostaje u centru pažnje nakon najvećeg mesečnog pada indeksa aktivnosti Nacionalne asocijacije graditelja kuća u ovom sektoru.

Indeks je pao na najniži nivo od početka pandemije, pri čemu su rastuće cene i stope na hipoteke imale zastrašujući efekat na raspoloženje. Podaci od utorka će se fokusirati na građevinske dozvole i početak stanovanja. Oba su naglo pala u maju nakon što su prkosili gravitaciji u prethodnih šest meseci.

Analitičari očekuju skroman skok u početku, ali još jedan pad građevinskih dozvola. Bilo šta znatno jače od toga moglo bi da oživi zabrinutost o povećanju američkih kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi za čitav procentni poen sledeće nedelje. Potpredsednik FED-a Lael Brainard govori u 14:35 po istočnom vremenu.

purchase 3113198 1280 1
  1. Akcije spremne da se oporave od rasprodaje vezane za Apple; J&J, Netflik zarada pod nadzorom

Američka tržišta akcija će se kasnije otvoriti, vraćajući zamah nakon izveštaja o tome da Apple (NASDAQ:AAPL) usporava zapošljavanje i smanjuje budžete odeljenja što je bacilo mrlju na šire tržište.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Johnson & Johnson (NYSE:JNJ), Lockheed Martin (NYSE:LMT), Halliburton (NYSE:HAL), JB Hunt (NASDAQ:JBHT), Hasbro (NASDAQ:HAS) i Omnicom (NYSE :OMC), od kojih svi izveštavaju o zaradi. Tokom noći, Novartis (NYSE:NVS) je ojačao nakon što je ponovo potvrdio svoje izglede za godinu. Možda će najveći izveštaj dana doći posle zvona, međutim, kada će Netfliks (NASDAQ:NFLX) želeti da izbegne treću katastrofu zaredom.

  1. Evropska energetska kriza dostiže fazu nacionalizacije

Evropska energetska kriza – godinama u nastajanju – dostigla je fazu nacionalizacije. Francuska vlada je ranije saopštila da će platiti oko 10 milijardi dolara za otkup besplatnih akcionara Electricite de France (EPA:EDF), najvećeg proizvođača električne energije na kontinentu, čime je okončan 18-godišnji eksperiment delimičnom privatizacijom.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je nacionalizacija jedini način da se osigura da će kompanija moći da izgradi novu generaciju nuklearnih reaktora. Na sadašnju, zastarelu flotu sve više utiču problemi sa pouzdanošću, ostavljajući je nesposobnom da popuni prazninu u snabdevanju električnom energijom uzrokovanu nedostupnošću proizvodnje na gas zbog prekida isporuke iz Rusije.

Akcije EDF-a su skočile za 15% kao odgovor na ono što se činilo velikodušnom ponudom, s obzirom na mizeran učinak akcija poslednjih godina.

Malo je verovatno da će EDF biti poslednji evropski energetski gigant kojeg je dokrajčila aktuelna kriza. Nemački Uniper (ETR:UN01), uništen potrebom da pokrije nedostatak ruskog gasa na spot tržištu, izgleda da će biti sledeća cipela koja će pasti.

  1. Nafta opada kako raste broj kineskih slučajeva COVID-19

Cene sirove nafte su pale pošto je još jedan porast broja slučajeva COVID-19 u Kini oživeo strahove za putanju globalne potražnje.

Zemlja je prijavila skoro 700 slučajeva u ponedeljak, nakon što je prijavila 1.000 tokom vikenda. Najvažnije za globalna tržišta, ključno trgovačko središte Šangaja naručilo je još nekoliko rundi masovnog testiranja za većinu od 25 miliona stanovnika grada. Delovi grada za koje se vidi da su pod visokim rizikom i dalje su zaključani. Opsežnije zatvaranje preduzeća prijavljeno je u južnoj provinciji Guangsi i gradu Čengdu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter