POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Švajcarska narodna banka prijavila je godišnji gubitak od 132,5 milijardi švajcarskih franaka

Švajcarska narodna banka prijavila je u ponedeljak godišnji gubitak od 132,5 milijardi švajcarskih franaka (141,54 milijarde dolara), u skladu sa privremenim proračunima koje je objavila u januaru.

Najveći gubitak u 115-godišnjoj istoriji centralne banke, uzrokovan je padom vrednosti investicija SNB-a izazvanim padom obveznica i tržišta akcija prošle godine.

Negativno je uticalo i jačanje švajcarskog franka, smanjujući zalihe SNB-a i prinose od stranih investicija kada su ponovo konvertovani u švajcarske franke.

Gubitak je usledio nakon profita od 26 milijardi franaka 2021. godine.

Većina prošlogodišnjeg manjka može se pripisati gubitku od 131,5 milijardi franaka na deviznim pozicijama, pri čemu su obveznice banke izgubile 72 milijarde franaka u vrednosti, a portfelj akcija vredi 41 milijardu franaka manje.

Prijavljeni gubitak izbrisao je distributivnu rezervu SNB-a od 102,5 milijardi franaka, što znači da je centralna banka zabeležila neto gubitak od 39,5 milijardi franaka nakon što je uzeta u obzir alokacija za rezervisanja.

SNB, koji bi 23. marta trebalo da objavi svoje sledeće ažuriranje monetarne politike, odbio je da komentariše kako bi gubitak mogao da utiče na njenu buduću monetarnu politiku.

Analitičari ne misle da će ovo uticati preterano negativno na banku, jer SNB ima 66 milijardi franaka u kapitalu uprkos ogromnim gubicima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter