POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Diageo nije uspeo da razveseli investitore u svom izveštaju

Akcije u Diageu, najvećem proizvođaču alkoholnih pića na svetu, pale su za više od 3% u utorak kako je upozorio na dalje probleme u Latinskoj Americi, dodajući se investitorskim zabrinutostima da će biti teško rešiti nagomilane zalihe neprodatih proizvoda u toj regiji.

Proizvođač viskija Johnnie Walker i džina Tanquery takođe je zabeležio blagi pad u organskoj neto prodaji, jedva promašujući procene analitičara, i ukazao na pad u Severnoj Americi – njegovom najvećem tržištu, gde je kompanija gubila tržišni udeo.

“Nismo zadovoljni ovim rezultatima i lično sam nemirna da poslovanje postigne svoj puni potencijal”, rekla je izvršna direktorka Debra Kru, koja je preuzela kormilo u junu, novinarima.

U novembru, Diageo je upozorio da će prodaja u Latinskoj Americi i Karibima opasti za više od 20%. U utorak je izvestio da su pali za 23%, i naveo da očekuje dalji pad od 10% do 20% u drugoj polovini godine.

Neprodata roba se nagomilala u Latinskoj Americi usled usporavanja potražnje za skupocenim alkoholnim pićima. Diageo je rekao u novembru da je postao svestan problema u relativno kasnom stadijumu.

Priznanje je poljuljalo poverenje investitora i stavilo reflektor na Kru samo nekoliko meseci od njenog stupanja na funkciju, s obzirom na to da su neki akcionari zabrinuti kako će kompanija rešiti veće pretnje, uključujući pad tržišnog udela u Severnoj Americi.

“To je pojačalo zabrinutosti umesto da ih umiri”, rekao je Trevor Stirling, analitičar u Bernštajnu, o prvim polugodišnjim rezultatima Diagea.

Iako nisu značajno lošiji od očekivanih, kako je rekao, dodali su se brigama, uključujući da se teškoće u Latinskoj Americi čine šire rasprostranjenim nego što se ranije mislilo i da vodeći brendovi u Severnoj Americi gube zamah.

Latinska Amerika čini samo oko 11% prodaje, ali je visoko-marginalan posao i stoga je imao veći uticaj na organski operativni profit Diagea.

On je pao za 5,4%, lošiji rezultat od prognoziranog analitičara. Diageo je rekao da očekuje dalji pad u drugom polugodištu, ali po sporijem tempu.

Kru je novinarima rekla da će verovatno biti nekoliko meseci viška zaliha u Latinskoj Americi i da kompanija očekuje da će ih očistiti do kraja svoje fiskalne godine.

Preduzeli su korake da se izbegne ponavljanje problema, uključujući mere za prikupljanje boljih podataka o prodaji, dodala je, ističući da je globalni pregled ostavio Kru uverenu da Diageo ima dovoljno procesa u drugim regionima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter