POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tanki rast indeksa S&P 500 dok investitori iščekuju predstojeće podatke o poslovima i inflaciji

Indeks S&P 500 se zatvorio nešto više, dok je Dow u sredu pao jer su se investitori borili sa pomešanim porukama predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela i američkih ekonomskih podataka uoči predstojećih izveštaja o radu i inflaciji za koje se očekuje da će odrediti budući rast kamatnih stopa centralne banke.

U svom drugom danu svedočenja u Kongresu u sredu, Pauel je ponovo potvrdio svoju poruku od utorka, o višim i potencijalno bržim porastima kamatnih stopa. Međutim, on je sugerisao da sledeća odluka o povećanju stope zavisi od podataka koji će biti objavljeni pre sastanka Fed-a u martu.

Akcije su pale za više od 1% u utorak nakon što su Pauelovi komentari naveli investitore da dramatično povećaju opklade na povećanje od 50 baznih poena u martu u poređenju sa prethodnim široko prihvaćenim očekivanjima za povećanje od 25 baznih poena pre nego što je Pauel govorio.

Podaci objavljeni u sredu nisu umanjili zabrinutost oko viših stopa, jer su pokazali da su se privatni platni spiskovi u SAD povećali više nego što se očekivalo u februaru.

Drugi izveštaj je pokazao da je broj radnih mesta u SAD pao manje nego što se očekivalo u januaru i da su podaci za prethodni mesec revidirani na više, ukazujući na stalno zategnute uslove na tržištu rada koji podstiču zabrinutost da će to održati Fed na pravom putu da poveća kamatne stope duže.

„Investitori probavljaju svedočenje Pauela predsedavajućeg Fed-a Kongresu i podatke koji ukazuju da je tržište rada i dalje prilično vruće“, rekao je Tom Hainlin, nacionalni investicioni strateg u U. S. Bank Vealth Management, u Mineapolisu.

Heinlin vidi izveštaj o platnom spisku koji se ne odnosi na poljoprivredu u petak i očitavanja inflacije za februar sledeće nedelje kao ključeve za to da li će sledeće povećanje stope biti 25 ili 50 baznih poena.

Trgovci su nastavili da povećavaju opklade na povećanje stope Fed-a za 50 baznih poena kasnije ovog meseca, a fjučersi federalnih fondova su nedavno pokazali otprilike 80% šanse za takvo povećanje, u odnosu na oko 70% u utorak i 31% u ponedeljak pre prvog Pauelovog svedočenja, prema FedWatch alatu kompanije CME Group.

Na kraju sesije, Dow Jones Industrial Average je pao za 58,06 poena, ili 0,18%, na 32,798,4; S&P 500 je završio za 5,64 poena, ili 0,14%, na 3.992,01; i Nasdaq Composite je dodao 45,67 poena, ili 0,4%, i završio na 11.576,00.

Među 11 glavnih sektora S&P-a, sedam je završilo više. Energija, koja je pala za 1%, bila je najveći gubitnik, pošto su cene nafte pale. Vodeći dobitak su bile nekretnine, koje su porasle za 1,3%.

Tehnologija je bila drugi najveći dobitnik, za 0,8%, što je pomoglo Nasdaku da nadmaši ostale glavne indekse.

Tesla Inc je pala za 3% nakon što je američki regulator za auto-bezbednost saopštio da otvara preliminarnu istragu o 120.000 vozila modela I 2023 nakon izveštaja o otpadanju volana tokom vožnje.

Occidental Petroleum Corp je dobio 2% nakon što je Berkshire Hathaway Inc, Vorena Bafeta povećao svoj udeo u naftnoj kompaniji na oko 22,2%.

Opadajući problemi nadmašili su napredovanje na NYSE za odnos 1,02 prema 1; na Nasdaq-u, odnos 1,14 prema 1 favorizovao je pad.

S&P 500 je objavio dva nova maksimuma od 52 nedelje i 11 novih padova; Nasdaq Composite je zabeležio 48 novih maksimuma i 170 novih padova.

Na američkim berzama je 10,3 milijarde akcija promenilo vlasnika u poređenju sa prosekom od 10,90 milijardi za poslednjih 20 sesija.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter