POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Teksas glasa za dodavanje kriptovaluta u državnu Povelju o pravima

Teksaški zakonodavci glasaju za dodavanje digitalne valute državnoj Povelji o pravima, dajući pojedincima pravo da koriste digitalne valute poput Bitkoina za trgovanje.

Zakonodavci Sjedinjenih Država u Teksasu glasali su za izmenu državne Povelje o pravima i dodavanje odredbe kojom se priznaje pravo pojedinaca da poseduju, zadrže i koriste digitalne valute.
Odluka je doneta u sredu, 10. maja.

Predlog zakona HJR 146, koji je predstavio državni predstavnik Đovani Kapriljone, proglašava da pojedinci imaju pravo da koriste sredstvo razmene koje je međusobno dogovoreno, a koje uključuje digitalne valute, gotovinu, novčić, poluge ili kriptovalute, za trgovinu i ugovaranje roba i usluga , te da se ovo pravo ne može povrijediti.

Dokument je dobio 139 glasova za, uz samo dva protiv, a sadrži izjavu da „nijedna vlada neće zabraniti ili ometati vlasništvo ili držanje bilo kojeg oblika ili količine novca ili druge valute“.

Teksaški zakon o pravima štiti osnovne slobode kao što su sloboda govora, veroispovesti i štampe, slično američkoj Povelji o pravima. Međutim, on takođe uključuje posebne klauzule koje se odnose na Teksas, kao što je pravo na brzo suđenje i pravo na posedovanje i nošenje oružja za samoodbranu.

Ukoliko prođe i postane zakon, nedavni amandman će Teksašanima dodatno dati privilegiju da koriste digitalne valute, poput bitkoina.
Tom Glas, koji je osnovao Teksašku grupu za sprovođenje ustava, primetio je u četvrtak, 11. maja, da postoji još jedno glasanje u Domu o HJR 146, a zatim ide u Senat i glasanje naroda.

U svom obrazloženju zakona, Glas je naveo da on ima za cilj da iskoristi uključivanje prava na posedovanje, držanje i korišćenje digitalnih valuta u Teksaški zakon o pravima kako bi se izneo pravni argument u saveznom pravosuđu. Ovaj argument bi se pozvao na deveti amandman na Ustav SAD, koji priznaje postojanje prirodnih prava izvan onih eksplicitno navedenih u prvih osam amandmana.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter