POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla i BYD isporučili rekordan broj vozila u Kini u drugom kvartalu

Američki proizvođač automobila Tesla i njegov glavni kineski rival BYD postigli su rekordnu isporuku vozila proizvedenih u Kini u drugom kvartalu, pokazuju podaci Kineske asocijacije za putnička vozila (CPCA), dok se borba za tržišni udeo zahuktava.

Tesla je prodala 93.680 električnih vozila (EV) proizvedenih u Kini u junu, što je povećanje od 18,72% u odnosu na prethodnu godinu, kada je Teslina fabrika u Šangaju isporučila 78.906 Modela 3 i Modela Y proizvedenih u Kini, nakon dvomesečnog lokdauna usled COVID-19.

Američki proizvođač automobila je prodao 247.217 vozila proizvedenih u Kini tokom perioda od aprila do juna, što je najveći broj od početka isporuke vozila iz Šangaja početkom 2020. godine. Tesla je prijavio rekordnu isporuku od 466.140 vozila širom sveta u drugom kvartalu.

Kineski rival BYD, sa svojim serijama električnih vozila Dynasty i Ocean, kao i hibridnih vozila sa benzinskim i električnim pogonom, je doživeo rast prodaje od 88,16% u junu u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši brojku od 251.685 vozila, prema podacima CPCA.

Ovo je takođe prvi put da je mesečna prodaja BYD-a premašila 250.000 jedinica, a između aprila i juna, BYD je isporučio 700.244 vozila.

CPCA je procenila da je ukupna prodaja putničkih vozila sa obnovljivom energijom – kako na domaćem tržištu, tako i izvozom, uključujući čisto električna i hibridna vozila – iznosila 740.000 jedinica u junu, što je povećanje od 30% u odnosu na prethodnu godinu. 

Rast prodaje ovih kompanija ukazuje na to kako uspevaju da ostanu ispred konkurencije čak i dok se ukupna prodaja automobila usporava u Kini usled slabljenja ekonomije.

Sektor električnih vozila takođe dobija dodatnu podršku kineske vlade, koja želi da poveća prodaju kako bi podržala slab ekonomski oporavak.

U junu je Peking najavio poreske olakšice u vrednosti od 520 milijardi juana (71,67 milijardi dolara) za nova energetska vozila do kraja 2027. Međutim, ograničenja poreskih izuzetaka mogu doprineti rastu prodaje jeftinijih modela koji se uglavnom proizvode od strane domaćih kompanija, a ne luksuznih vozila stranih proizvođača, rekli su analitičari.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter