POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla lansira jeftinije verzije Modela S i Modela X u SAD

Kompanija Tesla je uvela dve jeftinije verzije svog sedana Model S i SUV-a Model X u SAD sa kraćim dometom, pokazuje sajt proizvođača automobila u ponedeljak, nastavljajući svoj fokus na smanjenje troškova kako bi prioritet dao rastu prodaje.

Nove “standard range” verzije Modela S i X koštaju 78.490 dolara i 88.490 dolara, redom – što je oko 10% niže cene od prethodno najjeftinijih modela – i dostupne su za isporuku između septembra i oktobra 2023, pokazuje sajt.

Najniža cena važi za vozila sa “biserno belim” eksterijerom i potpuno crnim enterijerom, dok dodatne boje koštaju više.

Novi Model S ima domet do 320 milja (515 km), što je manje u odnosu na osnovne i performance, plaid verzije koje nude do 405 milja i 396 milja, respektivno.

Novi Model X SUV ima domet do 269 milja, znatno manje u odnosu na osnovne i performance, plaid verzije koje nude do 348 milja i 333 milja, redom.

Tesla još uvek nije odgovorio na zahtev za komentar o novim verzijama modela.

Proizvođač automobila sa sedištem u Austinu, Teksas, smanjio je cene u SAD-u, Kini i drugim tržištima od kraja prošle godine i ponudio druge podsticaje kako bi smanjio zalihu, nastojeći da se zaštiti od konkurencije i ekonomske nesigurnosti.

Kompanija je u ponedeljak smanjila cene u Kini za svoje verzije Modela Y sa dugim dometom i performance verzije, što je dovelo do pada vrednosti akcija usled zabrinutosti oko daljeg pritiska na profitne marže.

Najnoviji potezi dolaze dok proizvođač automobila priprema prve isporuke odloženog Cybertruck-a i radi na završetku postrojenja u Meksiku posvećenog masovnom EV vozilu koje će biti osnova za robotaksi.

Modeli S i X su najstarije ponude kompanije, uvedene 2012. godine i cena im je viša u poređenju sa sedanom Model 3 i crossover vozilima Model Y.

Kompanija je isporučila 19.225 vozila Model X i S u drugom kvartalu ove godine, što je porast u odnosu na 16.162 vozila prošle godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter