POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla lansira novi Model 3 u Kini sa dužim dometom

Tesla je u petak predstavio redizajnirani Model 3 sa dužim dometom u Kini i drugim izvoznim tržištima za svoju fabriku u Šangaju, uključujući Evropu, stavljajući pritisak na konkurente.

U Kini, najvećem svetskom tržištu automobila i drugom po veličini za Tesla nakon Sjedinjenih Američkih Država, obnovljena verzija Modela 3 dolazi sa početnom cenom 12% višom od prethodne, bazne verzije sa zadnjim pogonom.

U isto vreme, Tesla je snizila cene u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama za svoje premijum modele Model S i Model X za između 14% i 21%.

Povećanje osnovne cene Modela 3, najprodavanijeg modela Tesle nakon Modela Y, moglo bi pomoći u zaštiti marži, ali snižavanje cena za modele višeg ranga ističe pritisak sa kojim se suočavaju proizvođači električnih vozila (EV), posebno u Kini gde je Tesla ranije ove godine izazvao rat cena sa kineskim konkurentima.

Ažurirana verzija Modela 3 bila je prva promena u masovnoj liniji automobila kompanije Tesla od kako je lansiran globalni bestseler, Model Y, 2020. godine.

Takođe je prvi put da je Tesla lansirala novi model u Kini pre nego u Sjedinjenim Američkim Državama, svom domaćem tržištu, i to dolazi u trenutku kada se suočava sa sve većom konkurencijom po pitanju cena i karakteristika od strane rivala predvođenih najprodavanijim BYD.

Tesla nije saopštila datum lansiranja novog Modela 3 na američkom tržištu, gde trenutno nudi popuste od više od 5.000 dolara na neka vozila koja se nalaze na zalihama. Takođe, kompanija Model 3 proizvodi u svojoj fabrici u Fremontu, Kalifornija.

KINA PRVO POJAVLJIVANJE

Tesla je saopštila da će novi Model 3 debitovati na sajmu u Pekingu u subotu, a neke od njegovih novih funkcija, uključujući i ekran za putnike na zadnjem sedištu, čine se da su usmerene na kineske kupce automobila.

Tesla je saopštila da novi model za Kinu takođe ima bolji akustički sistem, udobniji enterijer i dodatne vazdušne jastuke. Slike eksterijera pokazale su male promene koje su dale automobilu elegantniji izgled i nove farove.

Novi Model 3 takođe obećava duži domet u vožnji. Standardna verzija ima ocenjeni domet od 606 km (377 milja) na osnovu kineskih standarda za testiranje. To je otprilike 9% više od osnovne verzije koja je zamenila u Kini.

Tesla je saopštila da će takođe pokazati novi model na sajmu automobila u Minhenu. Očekuje se da će nemački proizvođači automobila koristiti tu priliku da najave niz novih električnih vozila, delimično kao odgovor na brze promene na kineskom tržištu. To uključuje i novu verziju Volkswagen ID.7 i novi električni model sedan CLA od Mercedesa.

PROJEKAT ‘HIGHLAND’

Reuters je prvi put izvestio u novembru prošle godine da Tesla razvija redizajniranu verziju Modela 3 u projektu koji je imao šifru “Highland”. Osobe koje su uključene u projekat rekle su da je cilj bio smanjenje troškova proizvodnje i povećanje privlačnosti modela.

Tesla nije dala nikakve detalje o bateriji novog Modela 3, ali osoba sa saznanjem o karakteristikama rekla je da je u pitanju ista litijum-željezno-fosfatna (LFP) baterija od CATL-a za osnovni model.

Veći domet rezultat je smanjenja težine i poboljšanja profila automobila kako bi manje pružao otpora vetru, dodala je osoba. Iz Tesle nije bilo odmah komentara o bateriji.

U Kini, Model 3 konkuriše sa modelima BYD-a Seal, Zeekr 001 od Geely-a, Nio ET5 i Xpeng P71. Xpeng je najavio zajmove bez kamate i besplatne nadogradnje za taj model baš kada se pojavila nova Tesla.

Prodaja Tesle u Kini povećala se za gotovo 49% u prvom polugodištu, u poređenju sa niskom bazom u 2022. godini, kada su zaključavanja usled pandemije COVID-19 poremetila proizvodnju i prodaju. Prodaja Modela Y bila je više od dvostruko veća od prodaje Modela 3 u tom periodu.

Tesla je saopštila da je počela primati porudžbine za novi Model 3 i da će početi isporuku u Kini u četvrtom kvartalu. Takođe je počela primati rezervacije za novi automobil i na drugim tržištima sa kojih izvozi iz Šangaja, uključujući Bliski Istok, Japan i Australiju.

U Kini, novi Model 3 košta 259.900 juana (35.807 dolara).

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter