POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla posustaje, ECB, Italijanska kriza, potraživanja za nezaposlene – šta pokreće tržište

Evropska centralna banka treba da podigne kamatne stope prvi put posle decenije. Njeno poslednje povećanje stope izazvalo je krizu državnog duga u Italiji. Slučajno ili ne, bivši predsednik ECB Mario Dragi odlučio je danas da okonča svoj mandat premijera Italije, što je izazvalo oštar pad italijanskih obveznica i akcija. Teslin kvartalni profit opao je prvi put u nekoliko godina zbog „pakla lanca snabdevanja“. SAD objavljuju nedeljne podatke o zahtevima za nezaposlene i mesečnu poslovnu anketu Filadelfije. A stvari se kreću u istočnoj Evropi, pošto je Rusija – koja je u sredu zapretila aneksijom južne Ukrajine – ponovo pokrenula protok gasa kroz gasovod Severni tok. Ukrajina je, u međuvremenu, bila prinuđena da devalvira svoju valutu za preko 20% zbog ratnih pritisaka. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u četvrtak, 21. jula.

  1. ECB planira prvo povećanje kamatne stope u poslednjoj deceniji; Banka Japana stoji

Evropska centralna banka će na sastanku Upravnog saveta podići svoje zvanične kamatne stope prvi put posle decenije. Uprkos izveštajima ranije ove nedelje da će banka razgovarati o povećanju za 50 baznih poena, ostaje konsenzus za povećanje od 25 baznih poena, kao što je sama banka navela na svom poslednjem sastanku. ECB takođe treba da da više detalja o dizajnu svog ‘alatka protiv fragmentacije’, koji ima nameru da održava tržišta obveznica u redu, jer ciklus povećanja kamatnih stopa vrši pritisak na povećanje troškova zaduživanja države.

Druge centralne banke širom sveta takođe su bile aktivne preko noći, iako je aktivnost Banke Japana bila ograničena na podizanje prognoze inflacije: i dalje je previše zabrinuta za stanje Japanske privrede da bi pooštrila politiku na bilo koji smislen način. U drugim delovima Azije, centralna banka Indonezije je pauzirala svoj ciklus penjanja, takođe sa pogledom na usporavanje ekonomskog rasta, dok se u Evropi očekuje da će centralna banka Turske zadržati svoju ključnu stopu na 14%.

  1. Tesla prekida pobednički niz, prodaje Bitcoin

Tesla (NASDAQ:TSLA) je prijavila svoj prvi kvartalni pad prihoda i profita u Tesli u više od godinu dana, što je izvršni direktor Elon Musk pripisao „paklu lanca snabdevanja“ u drugom kvartalu, posebno zbog zatvaranja u Šangaju. Neto profit od 2,3 milijarde dolara bio je iznad predviđanja, ali ispod 3,3 milijarde dolara objavljenih u prvom kvartalu.

Kompanija je ponovila svoje smernice za rast prihoda od 50% ove godine, ali je priznala da je postizanje tog cilja postalo teže.

Tesla je takođe navela da je prodala oko tri četvrtine bitkoina koje je kupila prošle godine kako bi podigao likvidnost kako bi pomogao da prebrodi težak kvartal. Cena bitkoina je pala na vestima, ali je ostala iznad 23.000 dolara.

  1. Akcije postavljene na otvaranje mešovito; potraživanja za nezaposlene i dospeće u Filadelfiji

Američka tržišta akcija će se kasnije otvoriti pomešano, a Teslin kvartalni izveštaj će dominirati razgovorom dok se sezona zarada nastavlja. Izveštaji o usporavanju zapošljavanja u Microsoft-u (NASDAQ:MSFT), Google-u (NASDAQ:GOOGL) i Lift-u (NASDAQ:LYFT) takođe koncentrišu umove, dok će se United Airlines otvoriti pod pritiskom nakon lošeg gubitka profita.

Philip Morris (NYSE:PM) i AT&T (NYSE:T) su najveće kompanije koje su rano prijavile, dok je SAP (NYSE:SAP) prijavio razočaravajuću zaradu, dok je švajcarski farmaceutski gigant Roche (SIKS:ROG) i finska kompanija za telekomunikacije Nokia (NYSE:NOK) je porasla na dvomesečni maksimum nakon zarade bolje od očekivane.

SAD će takođe objaviti podatke o zahtevima za nezaposlene i anketu o poslovanju Philli FED-a u 8:30 ujutro po istočnom vremenu.

  1. ‘Super Mario’ šalje Italijanska tržišta u ofsajd

Mario Dragi podneo je ostavku na mesto premijera Italije nakon što su stranke u njegovoj širokoj vladi nacionalnog jedinstva prkosile njegovom pozivu da ostave po strani svoje razlike i obnove koaliciju. Ovaj potez čini izglednim da će predsednik Serđo Matarela raspisati nove izbore u septembru ili oktobru.

Italijanske akcije i obveznice su naglo pale na vestima, pošto je Dragi bio garant političke stabilnosti i ekonomske ortodoksije otkako je preuzeo mesto premijera u februaru 2021. Konkurentske političke stranke u Italiji će verovatno to ugroziti u bliskoj budućnosti izbornim kampanjama koje će nesumnjivo obećanje da će glasače poštedeti bola Dragijevih predloženih reformi. To zauzvrat dovodi u opasnost odobrenje EU za preko 200 milijardi evra (205 milijardi dolara) sredstava za obnovu nakon pandemije iz EU.

U bliskoj budućnosti, to takođe ograničava sposobnost ECB da pruži Italiji onu vrstu podrške koju je Dragi uspeo da pruži dok je bio predsednik ECB pre jedne decenije.

  1. Rusija nastavlja isporuke gasa Severnim tokom

Pošto je u sredu držala štap pretnji aneksijom, Rusija je u četvrtak zakačila šargarepu stabilnih snabdevanja energijom, ponovo pokrenuvši isporuke gasa gasovodom Severni tok u Nemačku i povećavši isporuke Italiji, svom drugom najvećem evropskom kupcu.

Predsednik Vladimir Putin je ipak upozorio da su verovatna dodatna smanjenja ako Nemačka i Kanada ne pošalju ključnu opremu za kompresiju na vreme nakon održavanja.

Na drugom mestu, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je u postu u Telegramu da bi Ukrajina mogla „nestati sa mape“ i izgubiti suverenitet, dok su ekonomski pritisci rata primorali ukrajinsku centralnu banku da devalvira valutu za preko 20%.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter