POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla povećava cene u SAD nekoliko dana nakon šestog ovogodišnjeg sniženja cena

Kompanija Tesla Inc podigla je u četvrtak cene u SAD za svoja premium električna vozila Model S i X, navodi se na svojoj veb stranici, iako su i dalje 20% niže nego na početku godine nakon niza sniženja cena kako bi se povećala potražnja.

Ovaj potez je usledio nakon što su akcije Tesle pale za skoro 10% u četvrtak nakon što je proizvođač automobila propustio ciljnu maržu, pogođen agresivnim smanjenjem cena. Akcije Tesle su se u petak oporavile na 1,3% više na 165,08 dolara.

Teslin Model S Plaid i Model X Plaid – verzije sa performansama tih modela – sada imaju cenu od 107.490 dolara, u odnosu na 104.990 dolara ranije, pokazao je veb sajt kompanije.

Cena Modela X je sada 97.490 dolara, što je otprilike 2,6% više nego ranije, dok je cena Modela S povećana za oko 2,9% na 87.490 dolara.

Međutim, Tesla daje tri godine besplatnog pristupa svojim Superchargerima ljudima koji kupe premijum modele do 30. juna.

Cene sva četiri modela su i dalje za 16 do 23 odsto niže nego na početku godine.

Tesla je ranije ovog meseca snizio cene obe verzije modela S i modela Ks za 5.000 dolara, nekoliko dana nakon što je objavio da su isporuke ovih vozila pale za 38 odsto u periodu od januara do marta.

Tesla je smanjio cene širom sveta od januara, uključujući šest puta u Sjedinjenim Državama od utorka. Nastoji da poveća obim, posebno za svoje automobile za masovno tržište, krosover Model I i limuzinu Model 3.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk u sredu je udvostručio rat cenama koji je započeo krajem prošle godine, signalizirajući da će proizvođač električnih vozila dati prednost rastu prodaje ispred profita u slaboj ekonomiji.

Kompanija je objavila najnižu kvartalnu bruto maržu u poslednje dve godine, promašivši tržišne procene, pošto je agresivno snizila cene na tržištima uključujući Sjedinjene Države i Kinu kako bi podstakla potražnju i odbranila rastuću konkurenciju.

Izvršni direktor Ford Motor Co, Jim Farley, rekao je u četvrtak da Tesla predstavlja pionir u dinamičnijem načinu određivanja cena električnih vozila koji bi drugi proizvođači morali slediti.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter