POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla povlači gotovo sva vozila sa puteva u SAD zbog nedostatka sigurnosnih mehanizama za Autopilot

Tesla povlači preko 2 miliona vozila u SAD-u kako bi instalirao nove sigurnosne mehanizme u svom naprednom sistem za pomoć vozaču Autopilot, nakon što je federalni regulator za bezbednost izrazio zabrinutost u vezi sa sigurnošću.

Najveći dosad povlačenje Tesla vozila čini se da obuhvata skoro sva vozila na putevima u SAD-u kako bi se bolje osiguralo da vozači obrate pažnju prilikom korišćenja sistema. Tesla-ov zahtev za povlačenje navodi da “kontrole softvera Autopilota možda nisu dovoljne da spreče zloupotrebu od strane vozača” i da to može povećati rizik od nesreće.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) je više od dve godine istraživala da li vozila električnog proizvođača pod vođstvom milijardera Elona Maska adekvatno obezbeđuju da vozači obrate pažnju.

V.d. administratora NHTSA, Ann Carlson, pohvalila je Teslu što pristaje na povlačenje. “Jedna od stvari koje smo utvrdili je da vozači ne obraćaju uvek pažnju kada je taj sistem uključen”, rekla je na saslušanju u američkom Kongresu.

Carlson je rekla da je agencija otvorila istražni postupak u avgustu 2021. godine kada je čula o fatalnim nesrećama koje su se dogodile tokom korišćenja Autopilota. “Moj odmah odgovor bio je: ‘Moraćemo nešto preduzeti u vezi s ovim'”, rekla je.

Zasebno, Transport Kanada je saopštio da će Tesla povući 193.000 vozila kako bi rešila problem sa Autopilotom. Nije odmah bilo jasno da li će Kina zahtevati povlačenje.

Akcije Tesle su bile nepromenjene u sredu popodne.

Autopilot Tesle ima za cilj omogućiti vozilima da automatski upravljaju, ubrzavaju i koče unutar svoje trake, dok unapređeni Autopilot može pomoći pri promeni traka na autoputevima, ali ne čini vozila autonomnim.

Jedan od sastavnih delova Autopilota je Autosteer, koji održava postavljenu brzinu ili razdaljinu za vožnju i radi na tome da vozilo zadrži u svojoj traci za vožnju.

Tesla je saopštila da se ne slaže sa analizom NHTSA, ali će implementirati ažuriranje softvera putem vazdušnih talasa koje će “dodati dodatne kontrole i upozorenja postojećima na pogođenim vozilima kako bi se dodatno podstakao vozač da se pridržava svoje stalne odgovornosti za vožnju kada je Autosteer uključen.”

Senatori Ed Markey i Richard Blumenthal su rekli da je povlačenje “kritički potrebno da bi se Tesla-ova vozila učinila sigurnijim, ali je izuzetno kasnilo… Molimo NHTSA da nastavi svoje istrage kako bi podstakla neophodna povlačenja, i Teslu da prestane sa obmanjivanjem vozača i izlaganjem javnosti velikoj opasnosti.”

NHTSA je saopštila da će njeno istraživanje Autopilota ostati otvoreno dok prati mere koje Tesla preduzima.

Tesla nije odgovorila na pitanje o obimu povlačenja širom sveta ili dala preciznije detalje o novim sigurnosnim mehanizmima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter