POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla razmatra mogućnost proizvodnje oko pola miliona električnih vozila godišnje u Indiji

Tesla razmatra investicioni predlog s indijskom vladom za otvaranje fabrike s godišnjim kapacitetom proizvodnje od oko pola miliona električnih vozila, izvestio je Times of India u četvrtak pozivajući se na izvore iz vlade.

Kompanija, koju predvodi milijarder Elon Musk, takođe razmatra mogućnost korišćenja Indije kao izvozne baze za slanje automobila u zemlje u indo-pacifičkoj regiji, navodi se u izveštaju.

Početna cena vozila će biti 2 miliona rupija (24.400,66 dolara), dodaje se u izveštaju, što je više od dvostrukog iznosa najjeftinijeg električnog vozila u Indiji, MG Comet-a, i pola miliona rupija skuplje od Tata Nexon EV-a, najprodavanijeg električnog automobila u zemlji.

Prošle godine, planovi Tesle za ulazak na indijsko tržište su bili zaustavljeni nakon što je indijska vlada odbila da smanji uvozne carine na njihove automobile. Zemlja naplaćuje do 100% carine na uvoz električnih vozila.

Indija je želela da Tesla proizvodi vozila lokalno, ali kompanija je izjavila da želi da prvo izvozi svoje automobile u zemlju kako bi testirala snagu potražnje.

U obnovljenim naporima da uđe na domaće tržište s promenom stava, Tesla je u maju održala razgovore s zvaničnicima o ponuđenim podsticajima vlade za svoje automobile i proizvodnju baterija, izvestio je Reuters.

Ministarstvo trgovine i industrije Indije vodi ove razgovore ovog puta i nada se da će postići “dobru ponudu”, istovremeno održavajući ravnopravnost igre, budući da se sada razgovara o lokalnoj proizvodnji i izvozu, dodaje se u izveštaju lokalnih medija.

Tokom sastanka s Muskom prošlog meseca, indijski premijer Narendra Modi je tražio od proizvođača automobila da uloži “značajnu investiciju” u zemlju.

Ministarstvo trgovine i industrije, Tesla i Musk nisu odmah odgovorili na zahteve Reutersa za komentar.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter