POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla se trguje niže nakon smanjenja cena u Kini

Akcije kompanije Tesla su pale više od 3% u pretrgovini u petak ujutro nakon što je proizvođač električnih automobila zvanično smanjio cene svojih modela Model 3 i Model Y u Kini, sa smanjenjima u rasponu od 6.500 do 15.500 juana.

Prema informacijama iz kanala koje je sproveo Morgan Stanley, smanjenje cena bilo je umerenije nego što je tržište očekivalo. Revidirane maloprodajne cene za Model 3 i Model Y sada iznose 245.900 juana, odnosno 258.900 juana.

Kao odgovor na nedavna smanjenja cena od strane kompanija Li Auto i Tesla, analitičari iz Morgan Stanley predviđaju da će investitori pažljivo pratiti dodatne reaktivne prilagodbe cena od strane lokalnih konkurenata. Očekuje se da će tržište negativno reagovati na ova smanjenja cena, posebno utičući na konkurente u masovnom segmentu poput BYD-a i XPenga.

Glavni proizvođači originalne opreme mogli bi se uključiti u trku sa cenama kako bi obezbedili više narudžbina, posebno imajući u vidu njihove niske zalihe narudžbi tokom prodaje na kraju godine, osim onih s novim lansiranjima poput Aita i XPenga.

Tesla je takođe saopštila da će privremeno obustaviti veći deo proizvodnje u svojoj fabrici Model Y blizu Berlina od 29. januara do 11. februara. Ova obustava se pripisuje odgovoru dobavljača koji prilagođavaju transportne rute zbog napada na brodove u Crvenom moru.

Morgan Stanley predviđa prioritet destokiranja u martu i aprilu, s ne očekivanjem olakšanja u trci sa cenama do Lunarnog novogodišnjeg praznika u februaru.

Akcije TSLA su pale 3% u pretrgovini u petak ujutro.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter