POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla skače nakon što analitičar predviđa povećanje vrednosti od 600 milijardi dolara zahvaljujući Dojo sistemu

Tesla je skočila 6% u ponedeljak nakon što je Morgan Stanley rekao da bi njen Dojo superkompjuter mogao omogućiti skok vrednosti ovog proizvođača električnih automobila za skoro 600 milijardi dolara, ubrzavajući njen ulazak u područje robotakseja i softverskih usluga.

Tesla, već najvrednija automobilska kompanija na svetu, započela je proizvodnju superkompjutera Dojo u julu kako bi trenirala modele veštačke inteligencije (AI) za autonomna vozila, i planira da do sledeće godine uloži više od 1 milijardu dolara u Dojo.

Dojo može otvoriti nove tržišne segmente koji “daleko nadmašuju prodaju vozila po fiksnim cenama”, napisali su analitičari Morgan Stanley-a predvođeni Adamom Jonasom u bilješci u nedelju.

“Ako Dojo može pomoći automobilima da ‘vide’ i ‘reaguju’, koje druge tržišne prilike se mogu otvoriti? Razmislite o uređaju na rubu sa kamerom koja donosi odluke u stvarnom vremenu na osnovu svog vidnog polja.”

Berza Wall Streeta je unapredila status akcija Tesla-e sa “jednake težine” na “pretežito”, i zamenila U.S. listirane akcije Ferrari s Tesla-om kao “top izbor”.

Morgan Stanley je povećao svoj cilj za akcije Tesla-e na 12-18 meseci za 60%, na 400 dolara – što je najviše među brokerima Wall Streeta, prema podacima LSEG-a – što bi, kako se procenjuje, dalo proizvođaču električnih vozila tržišnu kapitalizaciju od oko 1,39 biliona dolara.

To je oko 76% više od tržišne vrednosti Tesla-e od otprilike 789 milijardi dolara, na osnovu zatvaranja akcije od 248,5 dolara u petak. Akcija je u ponedeljak porasla za oko 5,7% na 262,70 dolara.

Jonas očekuje da će Dojo doneti najveću vrednost u softveru i uslugama.

Morgan Stanley je povećao procenu prihoda za poslovanje mrežnih usluga Tesla-e na 335 milijardi dolara u 2040. godini, sa ranijih 157 milijardi dolara.

Jonas očekuje da će ta jedinica činiti više od 60% osnovne dobiti Tesla-e do 2040. godine, gotovo se udvostručujući u odnosu na 2030. godinu.

“Ovo povećanje je uglavnom posledica nove prilike koju vidimo u licenciranju flote trećih strana, povećanja ARPU (prosečnog mesečnog prihoda po korisniku)”, rekao je analitičar.

Napomena: Cene akcija su promenljive i ovde navedeni podaci su relevantni u trenutku pisanja.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter